Alt var meget bedre før for Drammen Høyre. Og partiet har god grunn til å savne seg selv. Den gangen svaret på alle personkabaler var Tore Opdal Hansen og Johan Baumann, og valgresultatet stort sett var gitt. I 2011-valget fikk partiet nesten 50 prosent oppslutning, mye takket være Hansens popularitet som ordfører.

Foran neste års lokalvalg står mye på spill for nye Drammen Høyre. Det handler om å ta tilbake makta i byen som lenge var en del av det blå beltet rundt hovedstaden. Ironisk nok mistet partiet grepet etter at deres egen regjering hadde gjennomført sin storstilte kommunesammenslåingspolitikk før valget i 2019.

Å koble på en tradisjonell rød kommune som Nedre Eiker har med andre ord gjort det vanskeligere for Høyre, og velgermassen er mer uoversiktelig. Høyrevelgere i Mjøndalen er ikke som høyrevelgere på Toppenhaug, for å si det sånn.

For strategene i Drammen Høyre handler det nå om å ta tilbake kjernevelgerne – hovedsakelig i bydeler som Konnerud og Bragernes, men også i enkeltområder i tidligere Nedre Eiker. Det handler om å skape ny politikk for en ny tid, og å få fram frontfigurer som begeistrer, og får velgerne til å tro på Drammen igjen.

Derfor er ordførervalget til Høyre så viktig, og derfor setter partiets hobbypolitikere av dyrebare kveldstimer på denne oppgaven akkurat nå. Nøkkelspørsmålet er: Hvilken ordførerkandidat vil gi Aps Monica Myrvold Berg hardest motstand ved neste valg? Hvilken profil vil matche henne best?

Noen mener det lønner seg med en mann, som ved forrige valg. Andre argumenterer med at partiet må prøve noe nytt, altså en kvinne.

Kampen står i første runde mellom lokallagsleder Kjell Arne Hermansen, gruppeleder Kristin Surlien, kommunestyrerepresentant Christina Højer Mørkve og tidligere stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen. Men det ergrunn til å tro at sluttduellen skal gjøres opp mellom Kjell Arne Hermansen og Kristin Ørmen Johnsen. To svært forskjellige typer, som etter det Drammens Tidende kjenner til splitter både partiet og nominasjonskomiteen i to.

Derfor ligger det an til et historisk spennende oppgjør i Høyre, som kommer til å prege partiet i lang tid framover.

Der Hermansen er stinn av økonomisk kapital gjennom sin kjøp-og-salg-av-aksjer-karriere, er Kristin Ørmen Johnsen mest bemidlet med kulturell kapital. Og der Ørmen Johnsen har CV-en full av tunge politiske verv, blant annet som statssekretær og leder av kulturkomiteen på Stortinget, er Hermansen for fersking å regne i dette gamet. Hans politiske merittliste består i ha løst noen lokalpolitiske floker – blant annet å få danseinstitusjonen Attic over på kommunale hender. Ørmen Johnsen på sin side har hatt en finger med i en haug av prosjekter i Drammen: Som Husbanken, sykehuset på Brakerøya, Papirbredden og universitetet. For å nevne noe.

Det hele kunne sett ut som rått parti i favør Ørmen Johnsen. Få politikere har gjennomføringsevne, entusiasme og visjoner for Drammen som henne. Det er nok også hun Ap og Monica Myrvold Berg frykter mest i en framtidig ordførerduell. Ørmen Johnsen blir for eksempel tøff å møte i debatter, noe det kan bli mange av i en valgkamp. Mot Hermansen blir debattene langt mer jevnbyrdige.

Hermansen har imidlertid en høy stjerne i enkelte miljøer, både internt i partiet og utenfor. Han kommer fra idretten – den med stor I – noe som er en forutsetning hvis du skal opp og fram i Drammen Høyre. Han er en som liker å finne løsninger mer enn det politiske spillet. Han oppfattes som folkelig og eier for tiden garderoben i Drammen Høyre.

Å bli styreleder i Konnerud IL er derfor ikke det dummeste Ørmen Johnsen har gjort. Og selv om hun er den eldste i dette ordfører-racet, har hun ungdommene i partiet i ryggen.

Men selv i Høyre går det an å være for flink, og ha for høye ambisjoner på vegne av byen og regionen. Det er ikke alle som lar seg begeistre av den offensive stilen til Ørmen Johnsen. For en ikke ubetydelig gruppe støttespillere innebærer nemlig frykten for endringer en styrking av Hermansens kandidatur.

Høyres ordførernominasjon kan med andre ord bli en neglbitende affære, som kommer til å følges med argusøyne langt inn i Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ:

Les også

Blåser opp til kvinnekamp i Høyre