Nyheten om at Fredrik Haaning trekker seg fra nominasjonskabalen i Drammen Høyre omtrent før den har begynt, vitner om at posisjoneringen er i full gang, og har vært det en god stund.

Usikkerheten om Haaning ville gå på en ny runde som ordførerkandidat etter det sviende nederlaget mot Aps Monica Myrvold Berg, og ikke minst Kristin Ørmen Johnsens retur til hjembyen etter å ha mistet stortingsplassen tidligere i høst, satte fart på ryktene om at kampen om ordførerkandidaturet har startet.

Selv om politikken er viktigst når folk skal velge parti, så skal man ikke undervurdere hvem som topper partilistene. Gamle Drammen Høyre brukte for eksempel populariteten til ordfører Tore Opdal Hansen for alt det var verdt.

I motsetning til i Ap, der Monica Myrvold Bergs ordførerkandidatur er gitt, er det nå åpent hvem som blir Myrvolds motstander i Høyre. Men et knippe kandidater peker seg ut.

Kristin Ørmen Johnsen har seilt opp som et hett navn. Hun har en høy stjerne i Høyre, særlig blant partikollegaer i gamle Drammen, og har en merittliste hva politiske gjennomslag angår som få kan matche. Derfor begynte nok flere av hennes allierte allerede valgkvelden å legge planer for Johnsens vei til ordførernominasjon.

Fredrik Haaning begrunner sin exit med helse, økonomi og familiære forhold, men det er ikke utenkelig at ryktet om Johnsens comeback også har spilt inn.

Hans hilsen på Facebook, der han skriver at han håper partiet velger en «yngre ordførerkandidat enn meg, som både har energi, visjoner og pågangsmot,» kan vanskelig tolkes som annet enn en tommel ned for Johnsens kandidatur. Hun vil som kjent være 70 år ved neste kommunevalg, og er den mest reelle kandidaten i dette alderssegmentet.

Alder vil i en nominasjonsprosess tale i Johnsens disfavør,til tross for at hun kan krysse av for så å si alle andre kvalifikasjoner. Hun tapte andreplassen på stortingslisten for langt yngre Sandra Bruflot av samme grunn.

Men Johnsen er i full sving med å markere seg i Drammen. Snakkisen i politiske kretser er om hun nå går med en ordfører i magen. Hun er tilbake som spesialrådgiver ved Universitetet i Sørøst-Norge, der hun tidligere var rektor, og er nyslått leder i Konnerud IL.

Da hun nylig ble utfordret av ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) i en debatt om barnefattigdom, uttalte hun med glimt i øyet: Du skal ikke se bort fra at jeg dukker opp i lokalpolitikken igjen, vet du.

Nominasjonskomiteen – som ennå ikke er klar – kommer heller ikke utenom gruppeleder Kristin Surlien. Hun har gjort en solid innsats i den krevende rollen det er å holde styr på en gruppe preget av vidt forskjellige partikulturer fra tidligere Nedre Eiker, Svelvik og Drammen.

Hun er tydelig, tillitsvekkende og tøff og er på mange måter den gruppelederen Monica Myrvold Berg har manglet. Ulempen er at mange vil se henne mer som et gruppelederemne enn som ordfører, men hun er garantert med i kampen om topplassen hvis hun vil.

Christina Højer Mørkve, som fortsatt er ung og lovende til tross for lang fartstid i politikken, og som kjenner Drammen godt, blir også trukket frem. Det samme blir lokallagsleder Kjell Arne Hermansen, som både har ambisjoner og er godt likt i og utenfor partiet. Trolig er han den sterkeste utfordreren til de to Kristin-ene.

Skal vi tro Drammens Tidendes kilder i partiet, er det ellers langt mellom drømmekandidatene, som enten befinner seg utenfor kommunegrensen, har skiftet beite, eller foreløpig er for uerfarne.

Mange hensyn må tas i denne prosessen. Det vil komme krav om å finne en samlende kandidat for hele partiet – på tvers av tidligere kommunegrenser, at ordførerkandidaten må komme fra tidligere Drammen fordi det er der Høyre har sine kjernevelgere, eller at det bør være en ung kandidat som kan mobilisere flere nye velgere. Folkelig, nevnes også som et pluss.

Mer enn noen gang foregår det nå en kamp mellom ulike fløyer i Høyres lokallag i Drammen. Derfor kan det også ligge an til en aldri så liten strid om hvem som skal lede og sitte i nominasjonskomiteen. En som trekkes frem til ledervervet er tidligere ordfører Tore Opdal Hansen, som i så fall får en krevende oppgave.

Viktigst av alt vil være å finne den ordførerkandidaten som best kan matche Ap-ordfører Monica Myrvold Berg, og sørge for at Høyre vinner tilbake makta i Drammen. Trolig peker det i retning av en kvinne og at sjansen for at hun heter noe med «Kristin» er stor.

Med mindre det dukker opp en joker som ingen har tenkt på ennå, eller som blir hentet over kommunegrensen.

LES OGSÅ: