Alexander Blonz briljerte og ble sentral da Norge slo Serbia 31-28 i håndball-VM. Det norske laget tok et langt skritt mot kvartfinaleplass.

Blonz ble kastet inn i kampen etter at Sebastian Barthold hadde gått på en måltørke. Keeper Torbjørn Bergerud ble byttet ut etter bare ni minutter i førsteomgangen.

– Det er spesielt å bli bytta ut der etter ni minutter som målvakt. Det er nok ikke helt godfølelsen, sa TV3-kommentator og DHK-trener Kristian Kjelling etter at Bergerud ble bytta ut.

Også Kristian Sæverås slet mellom stengene i kampen, men i andreomgang slo Bergerud tilbake. Han ble meget viktig da Norge snudde kampen til sin fordel, etter å ha ligget under med tre mål ved pause.

– Kom ikke opp i tempo

Resultatet gjør at det ser meget bra ut for Norge med tanke på å ende blant de to beste i hovedrunden. Det gir plass i kvartfinale.

– Den dagen vi finner ut av å spille førsteomganger, blir det skikkelig bra. Vi kom ikke opp i tempo før pause, og de fikk gjøre nesten som de ville. Etter pause ga vi keeperne bedre betingelser og spilte smartere angrepsspill. Da blir det enkelt å spille håndball, sa Gøran S. Johannessen til TV3. Han ble kåret til Norges beste.

Norge møter Qatar lørdag og Tyskland mandag i sine neste kamper. Det norske laget styrer fortsatt egen skjebne i VM. Resultatet mot Serbia kan vise seg helt avgjørende for å komme med i cupspillet.

Det så ikke bra ut for Norge ved halvspilt kamp i Katowice. Serbia sikret seg initiativet fra start. Balkan-lagets fysisk tøffe forsvarsspill skapte vriene betingelser for det norske angrepet. Blant annet ble Sander Sagosen i stor grad helt nøytralisert før pause.

Norge scoret bare på 14 av 23 skudd i 1.-omgangen mot Serbias 17 mål på 23 forsøk. Serberne scoret også i siste sekund av første omgang og fikk med seg 17-14-ledelse til pause.

Løft

Det ble til 19-14 litt ut i andreomgangen. Da så det ille ut for Norge. Men på samme måte som mot Nederland tirsdag, slo de norske gutta tilbake.

– Jeg sa det samme i pausen som i en timeout, at vi må investere i hele matchen og gjøre rett analyse når vi brenner en del skudd, og ikke bli stresset. Det aller viktigste var kanskje intensiteten bakover. Det tok tid før vi kom opp i det desperate nivået, men da det kom, var det bra, sa landslagssjef Jonas Wille til TV3.

Sagosen våknet til liv og scoret tre ganger, blant annet utligningen til 22-22. Så sikret Blonz norsk ledelse for første gang i kampen på 23-22. Samme mann løp inn 24-22.

Da kampen var slutt kunne Bergerud juble for å flere viktige redninger. Til TV3 sa keeperen at det var godt å få en god omgang.

– Det var godt å få den følelsen etter en tung start på kampen. Det var ingen spesielt god følelse å bli bytta ut. De var ordentlig kjedelig. Det var ikke godt å komme utpå med en sånn prestasjon, sa Bergerud til kanalen.

– Stolt

Etter kampen forteller Bergerud til NTB at alt handler om å kunne nullstille seg etter en dårlig start. Også keepertrener Steinar Ege var til god hjelp.

– Jeg er stolt av at jeg klarer å snu det etter en god prat med Steinar. Da er det godt å få en sånn start i andreomgangen.

At keeperen klarte å snu det hele og glemme alt som hadde skjedd tidligere i kampen, var årsaken til at han kom på og gjorde en bedre jobb i andreomgangen, mener han selv.

– Jeg føler at jeg fikk endret på det. Det er alltid godt å gå herfra med gode prestasjoner, og jeg går absolutt herfra med en god følelse. Jeg føler det har vært litt stang ut, jeg har vært «der», men det har stått på de siste centimeterne.

Bergerud ville ikke legge noe skyld på lagkameratenes forsvar på de første ni minuttene han spilte.

– Nei, det handler mer om meg i starten av kampen. Jeg synes det var fortjent å bli bytta ut. Gutta kriger og gjør det de kan, men de får også mer treff på dem etter pause. Da får Serbia svakere skudd og det blir lettere for meg. Det bygger en bedre følelse.

Hyggelig gjensyn

Seks av de norske spillerne var tilbake i hallen der landslaget startet veien mot verdenstoppen under 2016-EM. Norge ble nummer fire.

Håpet om en reprise fra sju år tilbake og plass i semifinalen, er ved liv etter kampen mot Serbia.

Norges evne til å komme tilbake etter å ha ligget under med mange mål, er en egenskap som ikke så mange lag besitter.