Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Uansett hva vi selv gjør eller ikke gjør, vil også vi få det for varmt hvis verdenstemperaturen ikke stabiliseres ned mot +1,5 grader celsius.
Overskriften «Greta nobbar klimamöte: Inte meniningsful» er hentet fra svenske Expressen. Greta er selvfølgelig Greta Thunberg, og klimamøte referer til FNs klimakonferanse i Egypt - COP27 - som pågår i disse dager..
Hun har rett i sin vurdering.
Samtidig har hun en storslagen lansering i Royal Festival Hall i London av sin nye bok «The Climate Book», der hun siteres for følgende: «På tide å styrte Vestens kapitalistiske system».
Hun tar feil.
Målet for FN er «å oppnå stabilisering av konsentrasjonene av drivhusgasser i atmosfæren på et nivå som vil forhindre farlige påvirkninger av klimasystemet». Alle land deltar, og vedtak krever enstemmighet.
Den første konferansen, COP1, fant sted i Berlin i 1995. Da var økningen på +0,63 grader. Når så mange som 25.000 delegater møtes i Egypt (20.000 i Madrid i 2019), er økningen på +1,25 grader og FN frykter at det går mot + 2,7 når summen av landenes klimatiltak legges til grunn. Målet er stabilisering på +1.5 grader.
Derfor hevdet jeg følgende i boken «Hvem kan løse klimakrisen» (2020): «FNs klimaregime er en organisatorisk bastard, som ikke ville ha sett dagens lys med den kunnskap vi i dag har om klimagassenes innvirkning på verdenstemperaturen og konsekvensene av dette.»
I boken konkluderer jeg med at korteste vei til målet er å effektivisere FN. Dette kan best gjøres ved å utvide sikkerhetsrådets mandat til også å omfatte klimaendringer, fordi disse allerede er årsak til krig i eskalerende grad. Da dette ble tatt opp i sikkerhetsrådet for et års tid siden, stemte 12 av 15 for. Russland stemte imot mens Kina avsto fra å stemme. Begge er vetoland.
I boken «Det grønne sporet» (2022) fastslår jeg at Putins invasjon i Ukraina vil legge FN-sporet dødt i mange år fremover. Da er det taktisk klokt at det ved konferansen i Egypt ikke legges opp til voteringer av betydning, vel vitende om at Russland vil stemme imot det meste vestlige land vil stemme for.
Men dramatisk for klima: To vedtak er helt avgjørende hvis FN skal bli noe annet enn «a lame duck»:
- Vedtak om et globalt system for prising av utslipp i tillegg til utvidelse av sikkerhetsrådets mandat. Slik prising vil fortsette å være en uløst sak på grunn av store interessemotsetninger, særlig mellom kull- og oljegigantene og resten av verden.
- Forslaget om mandatendring for sikkerhetsrådet vil fortsatt bli latterliggjort av Putin.
«Det grønne sporet» viser til et privat- og statskapitalistisk hovedspor. Til tross for at Putin har lagt FN-sporet dødt, sporet fungerte heller ikke før invasjonen, påstår jeg at verdenstemperaturen vil stabiliseres ned mot +1,5 grader.
Dette blir utfallet når «S-kurven» legges til grunn. Dette er en matematisk modell introdusert av vitenskapsmannen Thomas Kuhn i boken «The Structure og Scentific Revolutions» i 1962 og som gjør det mulig å forutse utviklingsløp fra idé via vekst og modning til sammenbrudd.
S-kurvens motkrefter er hva som betaler seg best av henholdsvis brunt og grønt, kapitalismens veiviser også i Russland og Kina.
Anvendt på fornybar energi, altså grønn, som viktig innsatsfaktor, tilsier S-kurven at slik energi vil utkonkurrere fossil energi, altså brun, i tide: Den ekspansive vekstfasen for grønn energi er nært forestående.
En annen drivkraft er grønne innovasjoner. Det internasjonale energibyrået (IEA) har anslått at 45% av utslippsreduksjonene for å nå klimamål i 2050 kommer fra teknologier under utvikling. Med så mye som rundt 6.000 verdenspatenter knyttet til ny «grønn» teknologi i toppåret 2011 (OECD), sier S-kurvens logikk oss IEA kan få rett.
Det er betryggende at 615 selskaper, organisert i Climate Action 100+, som i sum står for 80% av globale utslipp, har forpliktet seg til å levere på egne mål om null-utslipp i eget selskap i tide. Dette er aktørene som går opp det grønne sporet, og som vil levere på klimamål fordi ledere i industri og finans tar og vil bli stilt til ansvar; noe som ikke er tilfelle med statsledere og på FN-nivå.
Å hevde at vestens kapitalisme må styrtes for å levere på klimamål, slik Greta Thunberg hevder, er sludder og vås.

Jens Morten om den dramatiske kvelden: – Fytti rakker'n. Det kunne fort gått galt.

Wibe-Lund er ferdig: – Jeg føler meg tom
