Fem ungdommer ble natt til søndag sendt til Kalnes sykehus i Sarpsborg med symptomer på forgiftning etter russetreffet i Halden. Det er ikke kjent hva slags stoff de har fått i seg, men det er mistanke om at det kan være snakk om et nytt narkotisk stoff.

Politiet opplyser at de har startet etterforskning av hendelsen og er i gang med avhør av de fornærmede og vitner. Det er også sikret blodprøver.

– Vi har avhørt to av ungdommene som ble sendt til sykehus. Ungdommene har status som fornærmet, sa jourhavende politiadvokat Johanna Loraas i Øst politidistrikt til NTB søndag ettermiddag.

– De som er avhørt, har samtykket til at vi kan sende inn blodprøver til analyse, opplyste hun.

Søndag kveld meldte NRK at tre av de fem ungdommene som ble innlagt, er utskrevet fra sykehuset.

Frykter nytt dop

Personene som ble fraktet til sykehus, hadde uvanlige symptomer.

– Det er snakk om et sykdomsbilde vi ikke har sett før. De hallusinerer og skriker av smerte, sa overlege Dag Jacobsen ved Giftinformasjonen til VG tidligere søndag.

Det ble tidlig mistanke om syntetisk dop etter at de fem ungdommene ble innlagt med pusteproblemer etter russetreffet på Fredriksten festning. Ifølge Jacobsen er det rykter om at det er et nytt dop på vei, en blanding av forskjellige stoffer. Det har blitt tatt blod- og urinprøver fra de fem.

– Kanskje kan noen anonymt gi det aktuelle dopet til politiet så det kan analyseres, noe som er enklere enn å analysere blod og urin, sier Jacobsen til TV 2. Han sier de har vært i kontakt med Ullevål sykehus, og at pasientenes prøver vil bli analysert mandag.

Han sier de heller ikke kan se bort fra at ungdommene kan ha fått i seg metanol.

– Det er ikke lenge siden en metanolforgiftning i Østfold som trolig stammet fra et parti med dårlig sprit, sier Jacobsen.

Nå oppfordres det til å ikke drikke fra andres flasker eller bokser.

Politiet opplyser at de ikke har vært direkte involvert i saken, men at de var til stede på treffet.

– Dramatisk opplevelse

Thea Helen Samuelsen fra Bergen deltok på landstreffet, og hun tror at hun er blant de mange som ble dopet ned.

– Jeg ble mest sannsynlig dopet ned, ifølge ambulansepersonellet, sier Samuelsen til TV 2.

Da Samuelsen våknet opp inne i Røde Kors sitt telt, var det også mange andre i teltet.

– Det var veldig fullt. Etter hvert som jeg våknet, så jeg at det lå veldig mange som mange hallusinerte, ropte til hverandre og snakket i løse lufta. Det var masse skriking og grining, sier hun.

– Venter på mer informasjon fra politiet

Daglig leder i Landstreff Fredriksten, Lasse Kjønigsen, sier til NRK at de var uvitende om innleggelsene.

– Bortsett fra det vi leste i avisen, så vet vi ingenting om at disse ungdommene skal ha havnet på sykehus eller brukt syntetiske stoffer. Vi venter på mer informasjon fra politiet, sier han.

Han sier det var vektere på arrangementet som har sjekket deltakerne for narkotika.

– I dagens samfunn er det naivt å tro at ingen av dem har tatt dop. Vi har ikke tatt noen, men det er klart det kan puttes mange steder, sier Kjønigsen.