ØVRE EIKER:  I Loesdalsveien i Hokksund ligger det et lite stykke land omtrent midt i byen. Og gårdsbruket på stedet er til salgs. Per dags dato er dette det eneste gårdsbruket til salgs i Buskerud.

12. og 14. mai er det visning på en av de gamle Aker-gårdene.

– Slike bruk går som regel i arv. Vi har kanskje ett eller to ute til salg i året, sier megler Ola S. Ustad ved BB Megling AS.

Jord og hus

For 5,8 millioner får man våningshus, driftsbygning, stabbur og redskapshus. Og selvfølgelig arealer med dyrkningsjord.

– Den gamle eieren har sådd korn og frø. Dyrkningsjorden er god, sier Ustad.

Ustad sier at gårdsbruk og andre slike type boliger ikke er vanskelig å selge.

Hovedhuset ble oppført i 1963 og gården er en del av de gamle Aker-gårdene i Hokksund. I hovedhuset er det fem oppholdsrom, ett soverom og ett bad. Originalinnredningen står fortsatt.

– Det er lett å få en pen og representativ bolig. Her er det både hovedinngang og kjøkkeninngang. Det er det ikke mange boliger som har, sier Ustad.

Driftsbygningen er på over 500 kvadratmeter, mens hovedhuset er på 115 kvadratmeter i grunnflate.

Landbruk og kjøpesenter

Ustad sier at boligen passer for dem som vil drive med gårdsbruk, samtidig som de vil bo sentralt.

– Det er kort avstand til sentrum. Det er et landbruksområde, men det er knapt to kilometer til jernbanestasjonen, forteller Ustad.

Eiker kjøpesenter er også i gangavstand.

Men vurderer du å kjøpe er det viktig å ha i bakhodet at det både er boplikt og driftsplikt. Konsesjonsmyndighetene er med på å bestemme hvem som kan ta over gården.

LES OGSÅ: Hege jakter på småbruk (DT+)

Fra bygård til landbruk

– Vi kunne solgt 20 til 30 småbruk i året, men har tilgang på bare seks til sju, forteller Håvar Tandberg i Eiendomsmegler 1 i Vikersund.

Etter flere labre år er etterspørselen markant større. Tanderg forteller at de som selger et småbruk gjerne er sterkt knyttet til eiendommen, og at det kan gjenspeile seg i hvem som får tilslaget.

– For noen er det viktig at eiendommen drives videre i samme ånd, at den blir tatt vare på og at kjøperen er skikket. Hovedtrekket er likevel at de fleste selgere er mest interessert i å få best mulig oppgjør, sier Tandberg.

– I løpet av ett år kan det være to til tre selgere som aksepterer salg til andre enn dem som har det høyeste budet, legger han til.

Selv om sentraliseringen mot byer og tettsteder er tydelig, vil mange vekk fra byen. Det viser en undersøkelse Sentio nylig gjorde for Nationen.

Én av tre som bor i Oslo vil ut av storbyen. Tilsvarende trekk ser en også i andre større byer i Norge.

Drømmen om er liv i harmoni, større plass, frisk luft og ikke minst tryggere oppvekstvillkår for barn er noen av de viktigste årsakene.

ANDRE SAKER FRA DT.NO:

Rekordsalg av biler

Mann i gule gummistøvler etterlyses

Sørum kan miste fem kamper