(Siste)

Sommeren er høysesong for vannskader. Norske forsikringsselskaper betalte ut 276 millioner kroner i erstatninger for vannskader i juni, juli og august i fjor, viser tall fra Finans Norge.

– Stoppekrana er Norges dyreste kran når vi vet hvor mye man kunne spart hvis alle hadde stengt den før de dro på ferie. Det burde være like naturlig å stenge vanntilførselen til huset som å dra ut støpslene og låse ytterdøra, sier forebyggingsekspert Øyvind Setnes i Tryg Forsikring.

De siste årene har erstatningene økt jevnt og trutt for vannskader i sommermånedene. Bare fra 2016 til 2017 økte erstatningssummene med over 10 prosent, viser tall fra Tryg Forsikring.

Selv om de aller fleste vannskadene skjer om vinteren og våren, oppstår 25 prosent av vannskadene i sommermånedene.

– For folk flest er det ikke lett å bedømme tilstanden til vannrørene, men vi ser at mange av skadene skyldes gamle rør og slitasje. Samtidig ser vi en økning i vannskader på for eksempel kjøkkenet, der man nå gjerne har flere punkter med vanntilgang som for eksempel ismaskin i kjøleskapet, uttaler Setnes.

Det er ingen morsom opplevelse å komme hjem fra ferie og oppdage at et rør har sprunget lekk, og vann har fått renne i dagevis. Det kan bli veldig omfattende og kostbare skader.

– Derfor kan det være en god idé å la familiemedlemmer eller venner få tilgang til huset mens dere er bortreist på ferie. Da kan de stikke innom og sjekke at alt ser greit ut, anbefaler Øyvind Setnes.

Han har et lite tips på tampen: Merk tydelig hvor stoppekrana befinner seg i huset, slik at alle som trenger å vite det vet hvor den er og hvordan man stenger eller åpner den. (ANB)