(Halden Arbeiderblad)

Høsten er nemlig tiden da de små gnagerne inntar hus for å varme seg – og for å gnage i stykker hjemmet ditt.

Nå advarer forsikringsbransjen huseiere mot de upopulære gjestene.

– Vi har årlig saker der hus må totalrenoveres fordi rotter og mus har gjort så stor skade, sier Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring.

– Forbered hjemmet på høsten

Som huseier anbefaler forsikringsbransjen å rydde både hage og terrasse for å være best mulig forberedt til høstens herjinger, samt begrense begrense mulighetene for de små uvelkomne gjestene nå som det stadig blir kaldere i været.

– I verste fall kan du få ødelagt isolasjonen i veggene, få vannlekkasjer eller ødelagte el-anlegg som er brannfarlig fordi rotter og mus gnager på ledninger, sier Steen.

– Det er vanskelig å anslå hvor mye rotter og mus ødelegger for årlig i Norge, men vi antar at det er skader for tosifret millionbeløp for hele forsikringsbransjen, fortsetter han.

Han anbefaler samtidig kundene om å sjekke hva forsikringen deres dekker av skader.

– Forsikringen dekker ikke alle skader rotter gjør på huset. En ekstradekning dekker skader forvoldt av dyr og derved også de skader som rotter kan gjøre i en bygning. Som skade regnes fysisk forringing av bygg ved gnaging på bygningsdeler, og/ eller lukt av ekskrementer og forråtnelse. Tilstedeværelse av rotten er i seg selv ingen skade. Fjerning av levende individer samt forebygging av inntrengning/tetting av innganger, er forsikringstageres ansvar, sier han.

Flere forebyggende tiltak

Skadedyrteknikker i Anticimex, Anne Mette Nybakken, fortalte til Fredrikssstad Blad tidligere i år at det finnes en rekke forebyggende tiltak mot rotter.

– Først og fremst må en passe på å sikre alle åpninger inn til huset. Rottene trenger ikke mer enn fem millimeter for å trenge seg gjennom. Alle åpninger større enn dette bør tettes igjen med netting, sier hun og fortsetter.

Anticimex jobber med skadedyr og har et tett samarbeid med Fredrikstad kommune. Dersom huseiere opplever rotter er det kostnadsfritt å få hjelp med problemet.

– Vi kommer og tar en sjekk dersom en har mistanke om rotter i huset. Da kan vi sette ut noen feller og få bukt med problemet på et tidlig stadie, fortalte hun.

Slik oppdager du rotter og mus:

Krafselyder: Lyder i vegger eller tak, kan være mus som piler rundt.

Muselort: Da vil det være små og mørke ekskrementer, som blir lagt langs vegger eller på steder med stor museaktivitet, som i mat- eller benkeskap.

Karakteristisk lukt: Musebol avgir en lukt som ligner ammoniakk, og den vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap.

Skader: Mus gnager ofte på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe.

Reir: Mus bygger reir av materiale som er revet i stykker, som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder som bak kjøleskap.

Slik unngår du rotter og mus:

Sjekk at kloakk, avløp og toaletter er ok.

Monter metallnett på alle lufterør og ventiler.

Tett alltid åpne soilrør.

Sørg for å stenge av gamle og ubenyttede soil og avløpsrør.

Skru fast slukristen i gulvet.

Unngå søppel og bygningsavfall i bakgård, kjeller og loft.

Sørg for at dører og vinduer slutter tett til karmen.

Ikke mat fugler og dyr ute på bakken.

Ta opp nedfallsfrukt i hagen.

Klappfeller settes langs vegger, under skap, på hyller på de stedene der man har funnet ut at dyrene ferdes. Fellene plasseres slik at utløsermekanismen vender inn mot veggen. Pass på at ikke andre dyr, fugler og unger kan få tilgang til fellene.

Blir du ikke kvitt problemet anbefales det at du kontakter et profesjonelt skadedyrfirma.​​​