Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du bråk med naboen

NYE BYGGEREGLER 1. JULI:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nye byggeregler vil sette sinnene i kok hos mange.

Fra 1. juli gjør forenklinger i plan- og bygningsloven det enklere for folk å bygge eller gjøre endringer uten å måtte søke. Blant annet kan du bygge én meter fra nabogrensen uten å søke. Det vil neppe legge en demper på antall nabokrangler i sommer.

700 saker

I fjor mottok Forliksrådet 700 saker der naboer krangler om oppsetting av gjerder, trær nærme boliggrensen, tilbygg som skjermer for utsikt eller hekker som er for høye.

– Å måtte avbryte byggeprosessen fordi naboen nekter å godta planene dine, eller du ikke har sendt inn riktig skjema, kan være både dyrt og demotiverende dersom du har hyret inn noen til å gjøre jobbe for deg, sier kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus.

Om sommeren finner mange nordmenn fram hobbysnekkeren i seg. Men mange får både planene og naboskapet ødelagt når nye skur og større terrasser skal bygges. I tillegg til opprettelse av nybygg og terrasser, krangler vi ifølge Konfliktrådet aller mest med naboen om blant annet støy og festbråk, solskjemmende trær og hekker og eiendomsgrenser.

LES OGSÅ: Drammens ukjente nabo

Avklar meldeplikt

Første bud for å unngå nabokrangler er å sette seg inn i regelverket. På den måten vet du om det er nødvendig med nabovarsel eller byggemelding. Populære sommeraktiviteter som terrassebygging, takoverbygg eller tilbygg utløser stort sett kun forenklet byggemelding. En generell regel er at alt som trenger å byggemeldes, også må varsles til naboen.

Samtidig er det lurt å gå enda lenger enn det som er lovpålagt.

– Det kan lønne seg å være litt serviceinnstilt overfor naboen. Å være hyggelig, sørge for god informasjon og tid til å komme med innsigelser, kan gjøre det lettere for dem å si ja til planene dine, sier Myrland.

LES OGSÅ: Her vil de lage mathall

Vær tidlig ute

Det er viktig å kalkulere inn tid til innsigelser på nabovarsel og behandlingstid hos kommunen. Myrland mener begge parter må ta ansvar for å sette seg inn i planene som legges.

– Naboer og gjenboere har rett på å få varsling før planene sendes inn til kommunen. Samtidig må man som nabo også ta ansvar for å sette seg inn i planene man faktisk sier seg enig i. Har man først signert, er det vanskelig å ta tilbake godkjennelsen når spaden er i jorden. Resultatet blir garantert et forsuret naboskap, sier Myrland.

Myrland mener du må beregne minst fem uker behandlingstid totalt - to til nabovarsel og tre til behandling i kommunen.

LES OGSÅ: Beboere blir nabo til godsterminal

LES OGSÅ: - En perle av de sjeldne

LES OGSÅ: Derfor blir boliger «kuppet» før visning

Vis forståelse

Du bør også tenke godt igjennom solforhold, størrelse, ankomst og innsyn.

– I tillegg til å ta hensyn til egne forhold, kan det være lurt å forutse hvordan planene dine påvirker naboen. Foreslår du noe som ødelegger naboens solforhold, kan du være sikker på at han ikke vil gå med på planene, og dette kan føre til dårlig stemning og forsinkelse av byggeplanene, sier Myrland.

Kommentarer til denne saken