Gå til sidens hovedinnhold

Boligbygging: Vi politikere er ikke fornøyd med 226. plass

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Trond Åsheim spør oss politikere om vi er fornøyd med å ligge på 226. plass blant landets 356 kommuner når det gjelder boligbygging. Det korte svaret på det er nei. Vi er på ingen måte fornøyd.

Heldigvis er ikke dette første gang Åsheim uttrykker frustrasjonen som kommer til uttrykk i hans kronikk i Drammens Tidende 13. mars.

I september i fjor høst ble Åsheim og en rekke andre eiendomsaktører invitert til næringsutvalget i Drammen kommune for å dele av sine erfaringer, og beskjeden var da like klar. Drammen kommune har mye å jobbe med.

Etter møtet i september ble det tatt grep, og kommunen er i nå avslutningen av et større arbeid for å identifisere flaskehalser, avklare kommunikasjonsutfordringer og å finne konkrete, implementerbare løsninger som gjør at vi får giret opp dette arbeidet. Vi har en svært klar ambisjon om at Åsheim og hans kolleger vil merke en betydelig forbedring i løpet av kort tid.

På et overordnet plan er det ingen tvil om at vi har utfordringer i kommunen knyttet til hvordan vi samarbeider og kommuniserer med næringslivet.

En av de største utfordringene er hvordan kommunens politikere til dels tillater og til dels initierer stadige omkamper på både større og mindre prosjekt. Bybrua, boligutvikling på Konnerud, Buskerudbyen og utbyggingen Knive er bare noen eksempler på prosjekt der det er fattet politiske vedtak, næringslivet planlegger og investerer på bakgrunn av disse, før prosjektene igjen blir kastet ut i usikkerhet av politikere med kollektiv beslutningsvegring.

Vi med det politiske ansvaret må erkjenne at vi også har et ansvar for å være en forutsigbar, konstruktiv og offensiv samarbeidspartner for næringslivet. I Venstre er vi tydelige på at vi har et langt stykke igjen før vi er der vi ønsker å være. At Åsheim i Union Eiendom nå prater med utestemme, er godt nytt. I fjor fikk vi tilsvarende varsel fra Lars Christian Hilden i Mills og Nina Solli i NHO. Høyere volum gir håp om at flere våkner og blir bevisst på ansvaret.

Les også

Hvorfor er det så vanskelig å planlegge byutvikling med kvalitet?

Utfordringen gjelder dessverre ikke kun eiendomsutviklerne. Utelivsbransjen i byen sliter med et uprofesjonelt kontrollregime, de som ønsker å drive næringsvirksomhet på byens åpne arealer blir kontrollert i hjel. Etablerere som ønsker å invitere kommunen med seg i utviklingsprosjekt møter stengte dører eller manglende svar på henvendelser. Jeg kjenner personlig til mange næringsaktører som bor i Drammen, men som likevel har valgt å etablere seg i andre kommuner, på grunn av særregler, manglende forutsigbarhet eller en uinteressert kommune.

Dette er et politisk ansvar. Og som en del av posisjonen er det selvsagt også Venstre sitt ansvar. Meldingene fra Åsheim, Hilden og Solli kan ikke misforstå. Vi er ikke god nok. Vi har erkjent problemet og vi tar grep. Jeg håper dere vil merke forskjellen.

Les også

Eiendomsutvikler med ramsalt kritikk: – Vi var flinkest i klassen, det er vi ikke lenger

Les også

Ordføreren lurer på om Åsheim følger med i timen: – Det skjer og kommer til å skje mye i Drammen

Les også

Venstre-Wengen kaster seg inn i boligdebatten: – Politikere med kollektiv beslutningsvegring

Kommentarer til denne saken