Er det ikke litt mye mas om klima om dagen? Med snøkrise, krokusblomstring i januar og bærekraft på alle fat.

Uansett hva slags vær du våkner til, så skal det forklares med klimaendringene. Men det var da en snøfattig vinter i 1989, og. Og i 1932. Når formannskapet skal på budsjettkonferanse, skal de selvfølgelig kjøre tog. Og da NHO arrangerte sin prestisjetunge årskonferanse sist uke, stod typisk nok restemat på menyen. Og prøv og gjett hvem som dukker opp når finanseliten møtes til toppmøte i Davos? Jo, så klart, Greta Thunberg! Kimahysteriets store mor.

Derfor mente hun sikkert bare å sette ord på det mange føler,Sp-politiker Trine Borge Johansen (75), som tirsdag formiddag i all sin godtroenhet delte en klimaskeptisk artikkel som viste seg å være fra den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.

I likhet med mange andre fant hun støtte for egen klimafrustrasjon i en artikkel med den tilsynelatende overbevisende tittelen «500 vitenskapsmenn i åpent brev til FN: Det er ingen klimakrise».

Problemet er bare at innholdet i beste fall kan kalles kvasivitenskap. I en faktasjekk på nettstedet Faktisk.no blir artikkelen slaktet av anerkjente norske og internasjonale klimaforskere. De påpeker blant annet at flere av de såkalte vitenskapsmennene er velkjente klimafornektere og driver ikke selv klimaforskning. Upålitelig, politisk motivert og antivitenskapelig, med andre ord.

Heller ikke da en venn i kommentarfeltet hintet om at høyreradikale har gjort klimaskepsis til en av sine viktigste kampsaker, fikk Johansen til å undersøke hvem som stod bak artikkelen hun hadde delt, ei heller innholdet.

«Heldigvis er det mange seriøse forskere som også vil dempe hysteriet noe og fokusere på det som er realiserbart,» parerte hun, noe hun smertelig skulle få angre på. Da Drammens Tidende tok kontakt senere på kvelden, beklaget hun at hun hadde delt innhold fra en nynazistisk nettside.

Dette er nemlig ikke storm i et vannglass, slik enkelte i kommentarfeltet antyder. Nordfront blir av PST regnet som en farlig organisasjon, som ikke bør få hjelp av politikere, som ofte har høy tillit og en viktig maktposisjon i samfunnet, til å spre budskapet sitt.

Til Trine Borge Johansens forsvar, så er hun ikke alene. Folk som ferdes på Facebook, deler ukritisk falske nyheter og tullehistorier som ved første øyekast stemmer med deres eget verdensbilde. Og eldre nettbrukere sliter ifølge Medietilsynets undersøkelse mest med kildekritikken.

Som tidligere bystyrepolitiker, nå med fast plass i det nyopprettede klimautvalget, må vi kunne forvente et høyere nivå av kildekritikk.

På skolen lærer ungene våre at de må sjekke både opphav og innhold til artikler og bilder. Sp-politikeren har i dette tilfellet bommet på alle punkter og må ta konsekvensen av det. Kanskje ryker hun ut av klimautvalget før hun har begynt, med mindre hun kan forsikre kolleger i eget parti og rødgrønne samarbeidspartnere om at også hun anerkjenner at klimaendringene er menneskeskapte.

Som partileder Gro Nyhus i Drammen Sp slår klinkende klart slår fast:: «Vi i Senterpartiet har et program, og det står Trine inne for. Vi anerkjenner så absolutt menneskeskapte klimaendringer. Vi forholder oss til forskningen og har tross alt gått inn i et samarbeid med Miljøpartiet De Grønne».

Spørsmålet som nå har dukket opp, er om det er plass til klimaskeptikere i klimautvalget, slik MDGs Ståle Sørensen antyder at det ikke er.

Svaret er egentlig ganske enkelt. Som alle andre utvalg, må også klimautvalget forholde seg til det som er anerkjent forskning og kunnskap. Vi kan ikke ha et folkevalgt organ som hver gang medlemmene møtes, begynner å krangle om hvorvidt vi har et problem eller ei. Fattigdomsutvalget for eksempel diskuterte seg heldigvis fram til løsninger – ikke hvorvidt kommunen har et fattigdomsproblem.

Samtidig har partiene ulike innfallsvinkler, og derfor bør takhøyden være stor for å komme med innspill. Det blir en krevende oppgave, men forhåpentligvis vil en grundig innføring i klimaforskningen bidra til at utvalgsmedlemmene får en felles problemforståelse. Og samtidig blir bedre på kildekritikk.

Trine Borge Johansen har fått en kraftig lærepenge, og har minnet oss alle på at det er lurt å tenke før du deler.

Les flere kommentarer fra Hege Breen Bakken:

Les også

Drammens Tidende mener: På tide med en statsråd fra drammensregionen, Erna

Les også

Ingen grunn til å dysse ned trusler mot skoler

Les også

Nedre Eiker, Svelvik og Drammen er historie – nå må ikke nye Drammen sove i timen