– Noen i familien spurte om det var mye å gjøre på jobben. Da svarte jeg egentlig bare med dette bildet (bildet over, red.anm), forteller Hilde Wøien fra Lier.

Hilde er en av dem som møter virkeligheten i frontlinjen. Som intensivsykepleier på generell intensiv 1 på Rikshospitalet har hun de siste to årene hatt nærkontakt med mange av de som blir livstruende syke av covid-19.

Bildet som er tatt av en kollega viser en uvaksinert covid-19-syk pasient, uten underliggende sykdommer, som blir lagt på en såkalt hjerte-lungemaskin, på fagspråket ECMO. En maskin som kan vurderes brukt når respiratorbehandling ikke er nok.

Risikofylt behandling

– Ved Covid-sykdom kan lungene bli så skjøre at man trenger behandling på ECMO for å gi lungene hvile - i påvente om at lungene sakte, men sikkert heles. Men det er dessverre ikke ufarlig. Det er stor dødelighet med en slik behandling, forteller Wøien.

Det er bare de aller sykeste som får en slik behandling, som kan vare opp til 40-50 dager. Hvordan det går med akkurat denne pasienten vet man fortsatt ikke.

– Jeg har fulgt pasienten i noen dager. Vi må bare ta tiden til hjelp og være tålmodige. I vår avdeling er det nå langt flere pasienter med alvorlig lungesvikt som trenger denne typen behandling enn noen gang tidligere. I hele fjor var det bare fire covid-pasienter som ble koblet til ECMO. I år har rundt 20 covid-pasienter fått denne behandlingen.

Krever enorme ressurser

Ikke bare er behandlingene forbundet med stor risiko, men de krever også ekstremt mye ressurser.

– Som dere ser på bildet kreves det enormt med folk for å etablere denne behandlingen for èn pasient. Deretter krever det to sykepleiere per vakt, per pasient. Og vi har hatt opp til fem pasienter på slike maskiner samtidig. Så det sier seg selv at det spiser ressurser og krever høy kompetanse, sier Wøien.

Pasienten det er snakk om har vært covid-syk i over 20 dager, og har av den grunn blitt avisolert fra intensivkohorten og kommet ut i åpen avdeling på Rikshospitalet.

– Tilstanden til Covid-pasientene kan forverres etter 20 dagers sykdom også. De fleste blir ikke syke med en gang, så det kan ta tid, sier Wøien, som forteller at de nå opplever at det har kommet inn stadig yngre pasienter etter hvert som covid-bølgene har slått innover oss.

– Median alder på de mer enn 110 pasientene vi har behandlet hos oss på Rikshospitalet er 56 år, forteller hun.

– Aldri opplevd det slik før

Wøien har som mange andre i helsevesenet jobbet mye under pandemien. Også lille julaften, julaften og første juledag gikk med på jobb.

Hun skryter av kollegene og ledelsen, forteller at det var hyggelig å være på jobb - at man fikk seg en god julemiddag og at stemningen fortsatt er god blant kollegene. Men hun forteller likevel om en enorm byrde på de ansatte helsevesenet.

– Jeg har jobbet på Rikshospitalet i 27 år, men har aldri opplevd noe slikt som dette før. Det er et stort press.

En bønn om vaksiner

Hun forteller at 80-90 prosent av pasientene som nå kommer inn på intensiv på Rikshospitalet er covid-19-pasienter.

– Majoriteten av disse var uvaksinerte. Det sier nok for oss.

– Derfor må det være lov for oss å komme med en bønn. Folk må vaksinere seg, sier Wøien.

– Vaksinen redder liv. Vaksinen kan bidra til at pasienter som ikke har covid og som står i kø for viktig medisinsk behandling unngår å vente for lenge. Noe mange må bare fordi vi må ta oss av uvaksinerte covid-19-pasienter.

– Dette handler ikke om å krisemaksimere. Dette handler om å få folk til å vaksinere seg - slik at flere kan få nødvendig helsehjelp av god kvalitet, avslutter Wøien.

Syv av ti uvaksinerte - også i Drammen

– Vi kan si det slik at av inneliggende på intensiv per i dag er 12 av 16 covid-pasienter. Her regner vi da ikke med barn og ungdom, sier Anders Bayer, pressevakt Oslo universitetssykehus HF om situasjonen på Rikshospitalet.

– Med tanke på vaksinasjon kan vi grovt sett si at av covid-pasienter på intensiv er 70 prosent uvaksinerte, 20 prosent er immunsupprimerte, det vil si typisk kreft/transplantasjons-pasienter og 10 prosent er andre kasus, for eksempelvis fullvaksinerte uten antistoffer også så videre, forteller Bayer.

Tendensen med uvaksinerte innleggelser er den samme også på sykehuset i Drammen.

– Omtrent 70 prosent av pasientene med Covid-19 på intensivavdelingen er uvaksinerte, uttalte Gro Vik Knutsen, fagsjef Medisin ved Drammen sykehus til Drammens Tidende på onsdag.

– Disse pasientene er ofte svært syke og mange trenger lange opphold på respirator, fortsatte hun.

Mandag var det totalt 42 innlagte covid-pasienter i Vestre Viken.

  • NB: Den sykehusansatte som har tatt bildet opplyser at bildet er tatt med en såkalt panorama-funksjon. Dersom noen beveger seg mens bildet blir tatt, kan det gi utslag på bildet. Som for eksempel en litt rar hodefasong.