Gå til sidens hovedinnhold

Bør de som utdanner lærerne være uten erfaring fra klasserommet?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norsk skole har store utfordringer. Som lokal politiker i Lier kommune blir en jevnlig presentert for de utfordringene. Unge lærere som velger å forlate yrket etter kort tid som følge av praksissjokk, skolebarn som mobbes, erfarne lærere som søker seg vekk som følge av dårlige lønninger, høyt arbeidspress og læreryrkets lave status, disiplinproblemer som hindrer læring, svake kunnskaper i matematikk med mer.

Regjering og storting har i de senere år stilt stadig strengere krav til lærere i grunnskole og videregående skole. Det er meget bra. Stikkord er mer omfattende praktisk-pedagogiske utdanninger, med mer praksis i klasserommet og krav om etterutdanning om å ha minst 60 studiepoeng i kjernefag som norsk, matematikk og engelsk.

Men en yrkesgruppe synes det i mindre grad å stilles krav til. Det er de såkalte lærerutdannerne. Universitetslektorer, førstelektorer, førsteamanuenser, professorer og hva de heter for noe alle sammen. De som i gamle dager het høyskolelærere. Her er det ingen direkte krav til yrkespraksis fra skolen.


En kan faktisk leve et helt yrkesliv som «lærerutdanner» til barneskolen uten å selv ha arbeidet som barneskolelærer.

Har noen hørt om flyinstruktører uten operativ erfaring og praksis som flyger? Dersom det hadde vært krav om praksis fra læreryrket før en selv skal utdanne lærere, hadde det ytterligere bedret kvaliteten på de nyutdannede lærerne.

Men en kan altså bli både lærerutdanner og skolebyråkrat uten selv å ha praksis som lærer.

Et umiddelbart tiltak er at utdanningsstedene, de som før het lærerskoler men nå heter universiteter, i sine annonser for å få tak i studenter pålegges å opplyse om de ansattes bakgrunn fra skoleverket som lærer.

En reklametekst kunne da vært: «Vi har hundre teoristerke, selvsikre og veltalende lærerutdannere, med hele fire års praksis fra grunnskolen.»

Les mer

Skrev om vanskelig oppvekst: – Føler seg utnyttet av forlaget

Les mer

Benedikte (28) har tre års utdanning, millionlønn og får nye jobbtilbud ukentlig

Les mer

Universitetet i Sørøst-Norge fortsetter satsingen på Drammen: – Om ikke covid-19 tar knekken på hele byen

Kommentarer til denne saken