SANDE: Like før klokken 12 rykker nødetatene ut etter melding om brann i skogkant i Furulia Sande.

I 13-tida jobber brannvesenet fortsatt på stedet, men har fått kontroll på brannen.

– Det er nærliggende å tro at det er tent bål her, siden det er en bålplass ved siden av, sier Per Magne Sæther, utrykningsleder Sande brannstasjon, til Drammens Tidende på stedet.

– Ulmet siden i går

Ifølge ham kan det se ut som noen båltennere har drevet på søndag.

– Etter hva vi har skjønt, har dette ligget og ulmet siden i går. Nå har vi hakket opp hele området og kjørt på med masse vann og skum. Nå ser det ut som tempen er nede.

Han forteller at det var noen joggere som kom først og fikk helt på vann. I forbindelse med slukkearbeidet bruker brannvesenet temperaturmåler for å lokalisere de områdene med mest varme i bakken.

– Kunne blitt alvorlig

– Det ble ikke noe alvorlig dette, men det kunne det blitt. Det er masse røtter her. Hadde det brent ordentlig kunne det flyttet seg i bakken bortover. Hadde vi vært uheldig, kunne det blitt en skogbrann. Jeg vet ikke hvor mye glør det har vært her, men man kunne jo vært ordentlig uheldig.

Utrykningslederen forteller at brannvesenet nå gjør seg ferdig på stedet.

– Beboerne i området tar seg en tur opp iløpet av dagen og kvelden og sjekker at det ikke har blusset opp. For oss er det ikke så mye mer å gjøre her nå.

– Har du en oppfordring til folk?

– Ikke tenn bål! Det er ikke fuktighet i bakken i det hele tatt.

– Ikke funnet vitner

– Vi har på dette tidspunktet ikke funnet noen vitner som kan gi oss noen indikasjon på hva som har skjedd, sier Daniel Fjellheim førstebetjent i Sør-Øst politidistrikt.

Observante naboer oppdaget røyk fra lyngen og varslet flere i området, de gikk flere sammen å satte i gang virkningsfulle tiltak før brannvesenet kom frem til ulykkesstedet, dette var avgjørende sier Fjellheim.

– Denne brannen kunne utviklet seg til noe langt verre og det er takket være forbipasserende naboer som tok ansvar at denne brannen ikke ga et større skadeomfang, sier Fjellheim.

Fjellheim poengterer at det er bålforbud nå og at det er tørt ute om dagen.

– Det ser ut til at dette har blitt brukt som bålplass og at reglene om bålforbud ikke har blitt fulgt.

– Farepotensialet er stort ved bruk av åpen ild på denne måten, dette er en tydelig uaktsom handling sier Fjellheim.

Videre vil det bli opprettet en etterforskningssak der det vil bli spørsmål om erstatningsansvar.