Gå til sidens hovedinnhold

Brannvesenet: - Det er knusktørt i skogen

Artikkelen er over 3 år gammel

Langvarig tørt vær og vind gjør at Hurum brannvesen nå advarer mot stor skogbrannfare på halvøya. Overingeniør Jarle Haugsrud ber folk være spesielt varsomme med bruken av engangsgriller.

(Røyken og Hurums Avis)

Fredag ettermiddag måtte brannvesenet rykke ut til en liten skogbrann i ved Frydenlund skole i Åros.

– Det ligger en bålplass bak skolen der det har vært folk i dag. De har ikke klart å slukke det ordentlig, og det oppsto brann i noen røtter. Men brannen ble slukket med noen kanner med vann, forteller overingeniør Jarle Haugsrud i Hurum brannvesen.

Det er lenge siden det har regnet på halvøya og med den vinden som er, har skogen nå tørket godt opp.

– Vi har vært heldige og kunnet nyte finværet på Hurumlandet i flere dager nå. Dessverre fører høye temperaturer og fravær av nedbør til stor skog-, gress- og lyngbrannfare i området. Det er knusktørt i skogen, og det blir tørrere for hver dag som går, sier Haugsrud.

Les også: Nå er det totalforbud mot bål og engangsgrill

Ekstra forsiktig

Brannvesenet måtte også rykket ut til en gressbrann mellom Røyken og Lier natt til torsdag. Mellom 50 0g 100 kvadratmeter vegetasjon brant ned, men Haugsrud mener det kunne ha gått mye verre om det ikke hadde vært vindstille.

– Vi ville hatt en spredning av brannen med mer vind. Grilling er fortsatt lov, men vi vurderer om det må innføres et forbud dersom tørken vedvarer, sier Haugsrud.

Han oppfordrer folk til å være ekstra forsiktige, spesielt med bruk av engangsgriller.

– Engangsgriller bør ikke settes i gresset, og etter bruk må de slukkes skikkelig og kastes på et sikkert sted. Det skal av og til svært lite til for å starte en gressbrann som kan spre seg fort og ramme store områder.

Les også: Brann på jorde – ikke fare for spredning

Forbud

Det er meldt regn på lørdag, men han tror det kommer for lite nedbør til at det vil ha stor effekt det vil ha.

– Det er usikkert hvor det kommer og hvor mye det blir, og det ser ikke ut til at det blir de store mengdene. Uansett skal det mer enn noen få millimeter nedbør til for at faren for skogbrannfaren skal gå over. Kommer det lite regn, tørker det raskt ut igjen, sier Haugsrud.

I Hurum har det vært forbud mot bålbrenning i sommerperioden mellom 15. april og 15. september i over ti år.

– Det handler om å unngå at folk  ikke brenner søppel bak i hagen og lignende, men også med tanke på forurensning. Kommunelegen var en av initiativtakerne den gang, for han hadde flere pasienter som var plaget av naboer som brant og ikke tok hensyn, forteller Haugsrud.

yr.no kan du få oversikt over om det er skogbrannfare i ditt område.

Kommentarer til denne saken