Gress- og lyngbrannfaren blir bare verre fram mot påsken: – Uvanlig så tidlig på året

VÆR FORSIKTIG MED DETTE: Nå er det moderat skog- og gressbrannfaren i lavlandet på store deler av Østlandet. Det fine været gjør det fristende å tenne bål, men brannvesenet anbfaler folk å ikke grille ute den neste perioden.

VÆR FORSIKTIG MED DETTE: Nå er det moderat skog- og gressbrannfaren i lavlandet på store deler av Østlandet. Det fine været gjør det fristende å tenne bål, men brannvesenet anbfaler folk å ikke grille ute den neste perioden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Yr.no sitt tidagersvarsel for Drammen viser sol så langt øyet kan se. Det gjør faren for brann større.

DEL

DRAMMENSREGIONEN: Det fine, tørre været den siste tida har gjort at det nå er moderat gress- og lyngbrannfare på store deler av Østlandet. Meteorologisk institutt sendte ut varsel om dette mandag.

– Varselet er særlig relevant for drammensregionen, for det gjelder for de snøfrie områdene i lavlandet. I nedre del av Buskerud og lavlandsstrøkene i Drammen har det ikke kommet nedbør på lang tid, og det ser heller ikke ut til å komme de neste dagene. Derfor vil lyng- og gressbrannfaren bare bli verre fram mot påsken,  sier Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Yr.no sitt tidagersvarsel for Drammen viser sol så langt øyet kan se, og temperaturer på mellom fire og tolv grader på dagtid.

Beskytt huden og øynene

Det er den døde vegetasjonen som har kommet fram i dagen etter at snøen har forsvunnet som utgjør brannfaren.

– Når vegetasjonen har ligget og tørket i en ukes tid blir det knusktørt. Det skal ikke mer tid til enn det, forteller Haga.

– Er det uvanlig å sende ut farevarsel om gress- og lyngbrannfare såpass tidlig på året?

– Ja, men vi gjør det fra tid til annen. På denne tida av året er vi litt ekstra raske med å sende ut farevarsel når forholdene er som nå. Vi hadde nok drøyd litt lenger hvis forholdene var slik på sommeren.

Skogbrannvarselet gjelder ikke over 200- 300 meters høyde.

– Så de som oppholder seg i fjellet i påsken trenger ikke å tenke på lyng- og gressbrannfaren. De bør derimot tenke på å beskytte seg mot UV-strålinga, for den er ganske høy for tida. Bruk både solkrem og solbriller ute, særlig midt på dagen mellom klokka 12 og 15. Det gjelder også for dem som oppholder seg i lavlandet, sier Haga.

Ifølge meteorologen er det ellers meldt lite vind i fjellene i Buskerud i påsken.

– Forholdene bli fine, med stigende temperaturer fra uti neste uke. Da blir vi også kvitt nattefrosten.

Skal du være i Drammen i påsken? Værmessig blir det nok ingen grunn til å deppe

Anbefaler å ikke tenne bål

Det å kaste en sneip ut av bilvinduet kan være nok til å starte en gress- og lyngbrann. Det uttalte vaktleder Anders Hæg ved 110-sentralen til Drammens Tidende på mandag.

– Vær forsiktig med åpne flammer. Jeg ville ikke hatt grilling ute i påsken nå, man kan heller gjøre andre hyggelige ting, sa Hæg.

Mandag kveld brøt det ut gressbrann på et 200 meter stort område i Sande i Vestfold, men 110-sentralen fikk raskt kontroll på brannen. Ifølge Haga har det også vært gressbranner på Sørlandet de siste dagene.

Artikkeltags