DRAMMENSREGIONEN: Drammensregionen Brannvesen, som dekker kommunene Lier, Drammen, Øvre Eiker, Krødsherad og Sigdal, hadde fredag morgen 13 mann i karantene.

Det opplyser brannsjef Torgeir Andersen til Drammens Tidende:

– Ingen har fått påvist korona, men de aller fleste har vært ute å reist i løpet av de siste 14 dagene. Noen har forkjølelsessymptomer og har blitt rådet til å holde seg hjemme i 14 dager.

– Full kontroll ut neste uke

De ansatte er fordelt på forskjellige nivåer i det interkommunale selskapet, på forskjellige oppgaver og på forskjellige stasjoner. Således er det ingen stasjoner som er rammet spesielt hardt.

– Er sykefraværet noe man har tatt høyde for?

– Ja, vi har planlagt, så med den bemanningen og situasjonen vi har nå, så har vi full kontroll ut neste uke, svarer brannsjefen som selv sitter karantene etter å ha vært utenfor Norden den siste tiden.

Andersen forteller at brannvesenet har satt stab og møtes hver morgen for å holde oversikt over de neste ukene fremover.

På spørsmål om det kan bli aktuelt å benytte for eksempel heimevernet eller sivilforsvaret, svarer Andersen følgende:

– Man skal aldri si aldri i disse tider. For tre uker siden ville det vært utenkelig å få det spørsmålet stilt. Men vi har lagt planer for å forsterke oss ved økt sykefravær, men vi er langt unna å måtte bruke sivilforsvaret slik situasjonen ser ut nå.

Kaotiske tilstander på legevakta: – Friske folk lyver på seg symptomer

Gir ansatte internopplæring

De har allerede begynt å gi flere ansatte med beredskaps-bakgrunn og de rette kvalifikasjonene opplæring for å kunne bruke de i reserve.

– Så langt vi kan se, og gitt den situasjonen vi nå har, så er det ingen store utfordringer, men dette kan endre seg fra dag til dag, det må vi erkjenne, og det prøver vi å ta høyde for.

Han forteller videre at brannvesenet først vil få utfordringer knyttet til kapasitet og kvalitet om sykefraværet når 25–40 prosent.

– Da må vi benytte folk som ikke er kvalifisert slik en brannkonstabel er. De kan kanskje ikke kjøre utrykningskjøretøy, men kan bistå med for eksempel utlegg av slanger.

– Vi planlegger for å redusere smitte, både internt og ut mot publikum, og håper at det er tilstrekkelig til at vi ikke kommer opp i den type sykefravær, sier Andersen som tilføyer at innbyggerne ikke trenger å bekymre seg.

LES OGSÅ: Brannsjefen om tiden etter tunneleksplosjonen: – Tittel og rang var ubetydelig

Dette er de nye korona-tiltakene