Bruk huet – dropp søringkarantene

Av

Vi er alle en del av den nasjonale dugnaden for å slå ned koronaviruset. Å stenge kommunegrensen for søringer er ikke en del av dette.

DEL

MeningerDet er ikke hver dag Nord-Norge står på agendaen i Drammens Tidende. Noen vil også mene at det er feil tidspunkt å dra opp en nord-sør-konflikt. Men å stenge kommunegrensen for folk som kommer sørfra, for å hindre at vi tar med oss smitte inn i nordnorske kommuner, er verdt å reflektere over fra et søringperspektiv.

Vi er alle en del av den nasjonale dugnaden for å slå ned koronaviruset. Vi må alle forsake noe for å holde smittekurven nede, og tilliten til det norske demokratiet oppe.

Derfor kan alle forsøk på å innføre særordninger og bygge murer mot omverdenen bli sett på som et tillitsbrudd og gi grobunn for splid. Tiltak i form av egne karanteneregler for søringer, har rammet næringslivet hardt og setter dyrebare arbeidsplasser i fare.

Sp-ordføreren i Båtsfjord har til og med truet med å sette opp en militær kontrollpost på grensen mellom Sør- og Nord-Norge.

Det kan virke som om frykten for at smitten skal snike seg over kommunegrensen legitimerer et hvert hodeløst særtiltak.

Selv om smittevernloven gir kommunene anledning til å innføre lokale tiltak, har norsk næringsliv sett med bekymring på utviklingen. Verken varer eller arbeidskraft har kommet fram dit det skal. Dette rammer ikke bare Nord-Norge, men viser hvordan hele landet henger i hop, og at vi er avhengige av hverandre.

Derfor har presset mot regjeringen for å temme distriktsordførerne vært stort. Søndag kulminerte det i en pressekonferanse der arbeidslivets organisasjoner NHO, LO og KS sammen med regjeringen presenterte en veileder, som blant annet skal gi retningslinjer for hvordan smitteverntiltak skal unngå å ramme kritiske samfunnsfunksjoner og næringsliv.

Og hvis ikke karantene-kommunene bøyer av, så kommer næringslivsorganisasjonen til å be regjeringen ta frem koronaloven, tordnet NHO-direktør Ole Erik Almlid og slo knyttneven i talerstolen.

Responsen var ikke videre oppløftende, for svaret fra Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) var et gjenstridig «Nei». Han står like fast på karanteneretten som rødgrønne politikere fra hans egen region har kjempet mot regionreform, sykehusreform, politireform og universitetsreform. Også i andre kommuner varsler ordførere, ifølge NRK, at de heller vil utvide søringkarantenen snarere enn å fjerne den.

Omkamp og offerrolle er imidlertid en dårlig strategi nå. Selv avisa Nordlys, som ellers støtter opp om distriktskamper i egen region, råder nå sine lokale ordførere å omfavne regjeringens veileder. Det er et klokt råd.

Det er ikke tid for å slå distriktspolitisk mynt på koronakrisen. Sympatien ute i befolkningen for slike strider er omtrent lik null, noe det er rart at ordførerne og kommuneoverlegene i nord ikke ser ut til å ha fått med seg. Heller ikke i partiene eller arbeidslivets organisasjoner er det mye støtte å spore for dette opprøret. Grensen er nådd.

Rent helsemessig er det så langt ingen helsefaglige argumenter for å tviholde på lokale eller regionale karantener. Det er rett og slett en fordel for oss alle at samfunnshjulene holdes i gang, også nord for Dovre.

I det store og hele syns vi direktør og eikværing Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har et godt søringsvar på Tromsø-ordførerens motvilje: Bruk huet.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags