BUSKERUD: Valgkampen har på mange måter startet allerede. Og Drammens Tidendes journalister og andre i media blir ofte beskyldt for å ha politisk slagside.

Derfor valgte Drammens Tidendes journalister å gjennomføre en egen gallup på seg selv.

Spørsmålet var enkelt. «Hva ville du stemt om det var valg i dag».

Gallupen ble gjennomført anonymt. Totalt ble 42 invitert med til å komme med sin stemme. 33 av disse er fast ansatte, mens resten er frilansere som leverer stoff til Drammens Tidende mer eller mindre regelmessig.

Ni har ikke avgitt sin stemme, en stemte blankt, mens ytterligere en person svarte vet ikke. Resten har lagt sin «stemmeseddel» på et parti.

Ap og Høyre størst

4. mai presenterte Drammens Tidende en fersk meningsmåling. Det viste at Senterpartiet fosset fram, mens Frp og Høyre slet i motvind.

Også i Drammens Tidendes redaksjon gjør Senterpartiet det forholdsvis bra, men det er Arbeiderpartiet og Høyre som er klart størst.

Her får du resultatene fra meningsmålingen og Drammens Tidendes egen gallup:

Parti Meningsmåling
Buskerud
Drammens Tidendes redaksjon
Arbeiderpartiet 33,0 % 35,3 %      
Fremskrittspartiet 12,4 % 5,9 %        
Høyre 25,8 % 26,5 %      
KrF 4,0 % 0 %        
Venstre 3,3 % 5,9 %      
SV 4,0 % 8,8 %        
Sp 13,6 % 8,8 %        
Rødt 1,5 % 0 %      
MDG 1,8 % 2,9 %        
Andre 1,2 % 0 %      

– Gledelig at vi stemmer som folk flest

– For det første så er det viktig å understreke at det jo er små tall det er snakk om i denne gallupen i redaksjonen, så en må ta det for hva det er. Men samtidig er syntes jeg det er gledelig å se at vi journalister faktisk stemmer som folk flest, sier politisk redaktør i Drammens Tidende, Karianne Braathen.

(Saken fortsetter under bildet)

– Og det slår jo eksempelvis også hull på myten om at ingen journalister stemmer Fremskrittspartiet.

– Hvorfor gjennomførte redaksjonen denne gallupen?

– Nå går vi inn i en valgkamp. Og da tiltar gjerne påstandene om at journalister har en politisk slagside, svarer Braathen.

– Hva var det som overrasket deg mest med undersøkelsen?

– Som sagt, så er jo antallet som er med lite, men jeg er nok litt overrasket over at Senterpartiet gjorde det såpass bra, svarer hun.

Overrasket Frp

– Jeg er egentlig litt overrasket over at Frp fikk såpass. Men jeg registrerer jo at flertallet av mine gode gamle kolleger i Drammens Tidende ikke stemmer på meg, humrer Morten Wold, Frps stortingsmann og førstekandidat, som tidligere har jobbet i Drammens Tidende.

(Saken fortsetter under bildet)

– Tallene er jo så små at en må ta det for hva det er. Men selv om Frp nok får litt mindre enn ellers, så er det jo ikke så langt unna hva meningsmålingen landet på, avslutter Wold.

Fornøyd Ørmen Johnsen

– Det var jo en god inngang på helgen. Tallene er jo positive for Høyre, sier Kristin Ørmen Johnsen, stortingskvinne og nummer to på Høyres stortingsliste under høstens valg.

(Saken fortsetter under bildet)

– Nest størst er jo bra, men vi har jo ambisjoner om å bli størst. Og resultatet sier vel noe om at vi har kjempet for saker som engasjerer.

– Det er ikke overraskende at SV gjør det såpass bra, og at Frp gjør det litt dårligere enn i vanlige galluper, men samtidig slår jo denne undersøkelsen beina under myten om at pressen er venstrevridd, avslutter Ørmen Johnsen.

Vinneren

Også Aps andrekandidat under stortingsvalget Lise Christoffersen er fornøyd med tallene som blir presentert.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi er jo kjempefornøyd med dette. Men samtidig viser jo dette bare at journalister er som folk flest, sier Christoffersen til Drammens Tidende.

– Og nå er det jo ikke akkurat vår side av politikken som hevder at pressen er venstrevridd, men en slik gallup som dette viser jo at det er flere sjatteringer også i pressen. Og det tenker jeg det er bra at kommer fram, avslutter hun.

LES OGSÅ: