Gå til sidens hovedinnhold

Busser og biler er hensynsfulle, men det hjelper lite når det ikke er plass til meg

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg kjører og sykler ofte fra Drammen til Svelvik. Det har jeg gjort i 15 år. Det er en nydelig strekning, og jeg nyter både utsikten og naturen hvis jeg sykler mellom klokken 07.00 og 09.00 en søndag morgen.

På det tidspunktet passeres jeg av cirka 60 biler, og jeg føler meg rimelig trygg på å veksle mellom fortau, sykkelvei og bilvei.

På alle andre tidspunkt sitter jeg med hjertet i halsen. I vår syklet jeg en torsdag i 15.00-tida. Da passerte cirka 600 biler meg i løpet av halvannen time.

Både busser og biler er stort sett hensynsfulle, men det hjelper ikke når det ikke er plass til meg, eller er livsfarlig å prøve å holde meg på det som stykkevis kalles en sykkelvei.

Den verste strekningen er fra Drammen og forbi Nøstodden. Der er det to krappe svinger med liten sikt både for bilister, syklende og gående. Fortauet/sykkelveien er for smal til at syklende/ gående kan passere hverandre. Fortauet skråner ut i hovedveien, og asfalten har dype hull og farlige revner. Slik har det vært i alle de 15 årene jeg har syklet der.

På de 2,5 milene fra Rundtom til jeg tar av ned til Svelvik må jeg krysse hovedveien fire ganger. To av stedene jeg krysser er svært uoversiktlige. Bilene kommer i stor fart, og det er ikke noe gangfelt verken etter svingen ved Jordfallbukta eller ved avkjørselen til Svelvik.

Når jeg nærmer meg Svelvik er veien litt bredere. Selv om det ikke er noe sykkelfelt der, kjennes det langt tryggere enn å prøve å være lovlig og sykle på det livsfarlige fortauet merket «sykkelvei» ut fra Drammen.

Gjør noe da!

Les mer

Regjeringen vil utrede bompakke i Drammen: – Dette er en provokasjon!

Les mer

Positive til Slippen-utbygging: – Fjorden må være tilgjengelig for alle

Les mer

Vil trosse samferdselsministeren: – Skal vise at vi kan klare oss uten bommer

Les mer

Raser mot bombeskjed: – Hvorfor bruke tid på noe vi ikke vil ha?

Kommentarer til denne saken