DRAMMEN: Sist fredag ble bussforhandlingene brutt da partene ikke ble enige.

Forhandlingsleder for Yrkestrafikkforbundet, Linda Jæger, varsler nå en reell streikefare.

– Vi hadde en konstruktiv dialog under forhandlingene, men de vanskelige spørsmålene gjenstår. Det er derfor en reell streikefare. Viktige krav for oss er å få slutt på gratisarbeid, å få forskuttering av sykelønn og et lønnstillegg som gjør at vi nærmer oss industriarbeideren, sier Jæger i en pressemelding.

Hun utdyper noen av kravene:

– Om bussjåførene er inntil ti minutter forsinket inn til matpause eller arbeidstidens slutt, får de ikke betalt for dette. Vi krever også at sikkerhetssjekk av bussen skal være en del av den ordinære arbeidstiden og at det skal settes av tid til å gjennomføre denne før bussturen starter. Vi har en avtale om at bussjåfører og bybaneførere skal ha lønn mer på linje med industriarbeider. Vi må nærme oss lønnsnivået til industriarbeider i dette oppgjøret, avslutter Jæger.

Denne uken møtes partene til mekling hos Riksmekleren denne uken. Frist for utløp i meklingen er fredag 6. mai klokken 24.

Dersom det blir streik, kan drammensere våkne opp til en lørdag med et sterkt redusert busstilbud.

Yrkestrafikkforbundet opplyser at alle bussjåfører på lokalruter i Drammen tas ut i det første streikeuttaket. De kan dermed være i strekt fra arbeidstidens start lørdag 7. mai.

Rundt 300 bussjåfører vil bli omfattet av streiken i Drammen. Yrkestrafikkforbundet organiserer rundt halvparten av de 2362 bussjåførene som kan ende opp i streik i første uttak. De resterende sjåførene er organisert i Fellesforbundet, Norsk Jernbaneforbund og Fagforbundet. De fire forbundene forhandler samlet med NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden.