Gå til sidens hovedinnhold

Validus-Stykket retter blikket mot Norden

Artikkelen er over 11 år gammel

Etter Olav Thon er Terje Stykket Buskeruds rikeste. På papiret. Men nå har Mjøndalen-patrioten flyttet til Høvik i Bærum.

- Jeg kjøpte meg hus og flyttet til Høvik i Bærum i sommer. Inntil da bodde jeg på Torget Vest i Drammen, sier Terje Stykket, konsernsjef i Validus og som styreleder og eier av Orkidéhøgda Holding sjef for det tredje største selskapet i Buskerud. Samtidig kontrollerer han også selskapet som er nummer fem på listen, Travel Retail Norway AS.

Neste år blir virksomheten, som ble startet opp av hans foreldre, T. Stykket Engros AS – i dag Validus – 50 år. Og hans jubileumsgave er tre millioner til utvikling av Portåsen i hans kjære Mjøndalen. For han ønsker å etterlate seg et varig inntrykk i bygda han vokste opp i og elsker.

- Grunnen til at jeg bosatte meg i Bærum var for å være nærmere Oslo og detaljhandelvirksomheten vår som drives derfra, sier Stykket.

Slutter når han er 60

For lenge siden bestemte han seg for å trekke seg tilbake når han blir 60 år. Nå er han 56, og dermed er det kun fire år før han skal slutte.

- Men dette er velt alt for gøy for deg til at du vil slutte?

- Du får minne meg på det om fire år. Vi får se, smiler den røslige kjempen, en gang lensmannsbetjent i Nedre Eiker.

I disse dager jobber han med å strukturere Validus enda bedre. Flere distribusjons- og administrasjonsoppgaver skal nå legges til Mjøndalen, og nylig har Validus inngått kontrakt om å leie 2000 m2 lagerlokale hos Norsk Signode, og fortsatt har de byggeplaner for nye 6500 m2 tilknyttet dagens bygg liggende klare.

Taxfree

Finanskrisen har påvirket Validus, som de mange andre selskapene i 2008. Men selv om flytrafikken gikk til dels kraftig ned, så klarte de en økning på taxfree-handelen som de driver sammen med tyske Heinemann, og sammen planlegger de ytterligere utvidelse av samarbeidet innen taxfree i Norden.

Og nettopp Norden er det Stykket nå ser mot når han tenker ytterligere ekspansjon. I Norge satte Konkurransetilsynet ned foten for fusjonen med Sunkost i fjor, og Stykket innser at grensene synes nådd i Norge.

- Gjennom det svenske selskapet Bringwell som vi eier bygger vi opp helsekostbutikker i Sverige. Bringwell har fabrikker i Norge, Sverige, Danmark og Finland, således er vi posisjonert for vekst i Norden, både organisk og gjennom oppkjøp.

Validus har evnen til å snu seg rundt

Validus forsøkte seg i sin tid på den danske drugstore-kjeden Matas, men tapte budkampen. Men det kan komme nye muligheter mener Stykket.

- Vi har evnen til å snu oss 360 grader. Det gjorde vi da vi gikk fra sjokolade til helsekost, og det kan vi gjøre igjen.

Terje Stykket liker å fremstå som en jordnær, litt ydmyk mann. Han sies å bruke lite penger på seg selv, men har unnet seg en Audi Q7. Og irriteres over Kapitals verdivurdering av han til halvannen milliard.

- Det ville kanskje vært verdien hvis jeg solgte unna alt, men det er ikke realistisk, sier han.

Har ryktet som en røff leder

- Det har vært sagt at du til tider har hatt en røff lederstil, og det har jo vært noen utskiftninger av ledere i selskapet?

- Jeg tør ansatte folk som er flinke til å ta ansvar, men jeg er også tøff til å skifte ut ledelse. Jeg må ha dyktige medarbeidere og ledere i alle selskapene.. Jeg har bestemt meg for å stole på det gode i menneskene, og vil heller bli skuffet en gang i blant enn på mistro alle. Men opplever jeg uærlighet så er det rett ut.

Han kaller seg en enkelt gutt fra Mjøndalen, og lærte å telle før han kunne lese. Som toppsjef krever han at medarbeiderne gjør det viktigste først, og holder seg à jour hver dag. 90 prosent av jobben er forberedelser, og overfor Stykket er det kun resultater som teller.

- De må kunne planlegge og de må levere. Vi har en liten konsernledelse og har ledelsesansvar tvers gjennom organisasjonen, sier Stykket.

Ni år i Røde kors

Etter at hans nære medarbeider gjennom mange år Odd Runar Knudsen trappet ned og gikk tu av Validus, så har Stykket hentet inn en ny tungvekter fra næringslivet.

I ni år satt Stykket i sentralstyret i Norges Røde Kors sammen med Per Christian Voss, tidligere Hydro-direktør og inntil nylig direktør for Helse Blefjell.

I dag er Voss styreleder for Validus, der Stykket er konsernsjef, og daglig leder i holdingselskapet Orkidehøgda Holding (som nylig er blitt innfusjonert i OHH Invest AS).

- Vi jobbet så godt sammen, og var med på å snu blant annet automatvirksomheten fra underskudd til et overskudd, slik at Røde Kors hadde to milliarder på bok da vi gikk ut av sentralstyret, sier Stykket.

Som har en god gammel knipsekasse fra Røde Kors stående i første etasje som et minne.

Kommentarer til denne saken