Det er lett å gjøre narr av folk som tror at verden styres av en ond satanistisk elite som misbruker og spiser barn. Som mener at covid-19 er tull eller spres via 5G-master, og som er overbevist om at Donald Trump er en slags Messias utpekt av Gud for å redde verden. Aller helst gjennom en krig eller revolusjon. En total restart.

Ja, det er helt vilt. Uforståelig og vanvittig. Men for den gjengen som stormet den amerikanske nasjonalforsamlingen og millionene verden rundt som heier og sprer galskapen, er dette en sannhet, skapt og forsterket via et mylder av høyreradikale youtube-videoer, memes og grupper på sosiale medier. De ikke bare mener, de vet at valget ble stjålet fra Trump (hele 60 prosent av republikanske velgere), at Joe Biden er styrt av Kina og at Nancy Pelocy er satan.

De har skjønt at alt vi har lært som sant her i verden, enten det er gjennom utdanningssystemet, vitenskap eller statlige myndigheter, ikke stemmer. Føy til mediene, så er verstinglisten komplett. For Qanon-kulten er det alle de andre som tar feil, de har rett. De har nemlig fått en oppvåkning, ofte via en serie med obskure webinarer, som gjør at de ser hvordan verden egentlig henger sammen.

Det er dette fenomenet vi må forstå for å ta inn over oss hvordan stormingen av Capitol Hill var mulig og fortsatt utgjør en trussel. Vi må forstå mekanismene som gjør at helt vanlige folk, også i Norge, som frykter for fremtiden, som er frustrerte og misfornøyde med livene sine som følge av stadig økende ulikhet, og som ønsker andre svar – blir tiltrukket av dette.

Men vi må også gripe muligheten til å diskutere hvordan vi som samfunn skal møte konspirasjonsteoriene, løgnene og mistilliten. Hvordan vi skal forholde oss til fakta på den ene siden, og følelser og instinkter på den andre, som de siste årene ser ut til å ha fått flyte fritt.

En løgn blir som kjent ikke mer sann uansett hvor mye du føler at den er det, noe valget i USA dessverre har gitt en viktig pekepinn på. Dessverre har følelsen av svik og frustrasjon i store deler av den amerikanske befolkningen heller ikke blitt møtt med reelle politiske og strukturelle løsninger. I stedet bærer presidenten og trumpistene i det republikanske partiet et stort ansvar for å ha latt utviklingen skje, for å ville at det skulle skje, nettopp fordi nettverket av høyreekstreme, Qanon-tilhengere og hvit maktgrupper utgjør et betydelig velgermarked. Når senator Ted Cruz nekter å godkjenne Biden som president av hensyn til alle velgerne som er overbevist om at valget er stjålet, sier det en hel del om hvor langt man er villig til å gå i løgnenes og konspirasjonsteorienes tjeneste. Skremmende langt.

Vi er et stykke unna amerikanske tilstander i Norge, men også vi har i vår nære historie to grufulle eksempler på hvordan radikalisering i høyreekstreme nettforum kan gå for langt. 22. juli er det ene, moskéterroren i Bærum det andre. Vi kan føle oss tryggere fordi vi har en sterk og velfungerende velferdsstat, høy grad av tillit i befolkningen, små forskjeller og det florerer ikke med våpen blant folk. Samtidig vet vi at det finnes en rekke norske Facebook-grupper som dyrker Qanons konspirasjonsteorier, mediehat og som mener at Erna Solberg er en landssviker.

En tid med økt arbeidsledighet og usikre fremtidsutsikter for mange, gir grobunn for slike krefter, og eksperter har lenge advart mot at Qanon er langt mer mainstream enn vi liker å tro. De mener det er skumlere enn både nynazisme og rasisme, fordi konspirasjonsteoriene tar tak i helt vanlige folk. Her kan du risikere å finne navn både fra din egen venneliste og fra lokalpolitikken.

Kongress-angrepet har gitt oss enda en alvorlig vekker. Et slags Ctrl+Alt+Delete-øyeblikk, ikke slik mobben ønsker seg, med total nedsmelting og kaos, men en restart basert på demokratiske, liberale prinsipper. Det er i alle fall lov å håpe.

Det fordrer at sentrale politikere, særlig på ytre høyre, i de kristenkonservative og nyåndelige miljøene, tar ansvar for å rydde opp, også i Norge.

Frps Jon Helgheim har etter opptøyene i USA startet en tydeligere storrengjøring i egne kommentarfelt på Facebook, noe som er på høy tid. Men bare timer før angrepet hadde han en kronikk publisert i Drammens Tidende der han trekker i tvil nær sagt all kunnskap som formidles gjennom det norske skolesystemet. Han har i alle fall ikke lært så mye, mener han, bortsett fra at «du ikke skal tro på alt du blir fortalt». Kritisk tenkning, kaller han det. Men det krever en god porsjon kunnskap å bli en kritisk tenker, kunnskap Helgheim selv virker å avfeie som unyttig. Kritisk tenkning handler om å lære å håndtere fakta, kunne veie dem opp mot hverandre og ikke minst om å være kildekritisk. Det handler ikke om at du bare kan velge å ikke tro på noe, bare fordi du ikke liker det.

Selv om ekstremismeforskerne forventer mer bråk og opptøyer i USA, la oss her hjemme bruke angrepet som den wake up callen den er, å styrke snarere enn svekke samfunnsinstitusjonene, ta et tydelig oppgjør med hatet og hindre at det samme skjer her.

Les også:

Les også

Derfor bør elevene diskutere hatangrepet på Sophie Elise i klasserommet