Nå som de fleste av leserne er i ferd med å gjennomføre årets grundige julebad av kroppen, er det på sin plass å skue bakover til den gang man virkelig fikk vasket seg på daværende Drammen kommunale bad, gamlebadet på Grev Wedels plass.

Frem til begynnelsen av 70-årene var det nemlig nakenbading på badet – for damer uten en tråd på mandag, onsdag og fredag og for herrer i blanke messingen på tirsdag, torsdag og lørdag.

Midt på 60-tallet bodde vi i Asker, etter tidligere å ha bodd i Drammen og for senere å flytte tilbake, og det var i denne perioden at min far introduserte meg og broder’n for den kommunale nudistbadingens gleder.

Hver lørdag ettermiddag fôr vi av gårde fra Asker til Drammen, og far tok ofte spanderbuksene på – før han like etter tok dem av. Vi sjekket nemlig inn på førsteklasse på badet, der vi tre hadde egen kabin/garderobe med sittebrisk og gardin til å trekke for. Den gang var det ikke omkledningsrom. Det var avkledningsrom.

Der hengte vi av oss til det ikke var mer å henge av, og vandret stolt gjennom førsteklassen (utstyrt med hvilestoler og magasiner) – før vi entret dusj- og badekaravdelingen.

Ved første besøk skvatt jeg formidabelt da jeg kom over en mann som fikk såkalt gytjebehandling på en benk; han var kølsvart fra topp til tå av innsmurt leire (påført av en påkledd badebetjent), og det luktet slettes ikke godt, nærmest det motsatte. Gytjebad skulle være helsebringende – og hjelpe for blant annet revmatisme. For meg hjalp det å komme unna.

Veien gikk fra dusjen og inn i den relativt store badstuen, der folk satt i tre-fire etasjer. Ved å speide meg omkring oppdaget jeg at noen nøt badstueoppholdet uten å skifte utseende og generell fremtoning, mens andre – gjerne litt eldre, tettbygde menn – antok en rødlig, på grensen til lilla farge av varmen og fuktigheten.

Enkelte av dem fremsto så stønnende, silsvettende og sprekkferdige at jeg på alvor fryktet at de skulle eksplodere for mine øyne, men det ble jeg spart for (selv om det må ha vært like før ved enkelte anledninger).

Etter ny dusj gikk turen ned trappene til svømmehallen, der det myldret av nakne, blanke kropper i det klorduftende vannet.

Andre satt og slang i trappene på langsiden.

På stupebrettene (enmeter og tremeter) kunne man se voksne menn sprette opp og ned og gi en oppvisning i svingstang før de spratt til værs, for deretter å dale ned i bølgene.

Første gang jeg hoppet ut fra tremeteren følte jeg at jeg tilhørte en utvalgt gruppe av dristige badegjester – utstyrt med betydelig mot og totalt uten høydeskrekk.

Etter å ha notert meg for 50 meter kontinuerlig svømming (overvåket av min far), fikk jeg «A Hard Day’s Night» med Beatles som trofè. (Utdelt uken etter, før bading, påkledd – på Opland Musikk)

Da badebesøket nærmet seg slutten, etter ny dusj, inntok vi oppholdsrommet på førsteklasse, der vi åpnet en luke i røranlegget som fraktet varmluft og tørket håret i luftstrømmen. Noen ganger var trykket så sterkt at man fikk blåst punkesveis på seg, mange tiår før punk oppsto.

Vi ruslet til slutt tilbake til vår private garderobe, pakket inn testikler etc. i tekstiler og gjorde oss klare til å møte samfunnet igjen, som påkledde medmennesker, og vandret ut som en skinnende, gyllen, nyvasket trio.

Ingen bekymret seg over eventuelt gjenglemt badetøy. Hjemme ventet mor med etter-badet-lørdags-eggeomeletten.

Og kanskje var det Erik Bye på NRK Fjernsynet etterpå.


Les flere spalter her!