LIER: Onsdag ble det kjent at kona til en av Norges rikeste menn, Tom Hagen, har vært kidnappet i ti uker. Han har en anslått formue på 1,7 milliarder ifølge bladet Kapital.

Kidnapperne har krevet ni millioner euro i løsepenger. Ifølge VG er kravet om løsepenger i kryptovalutaen monero, som er laget på en måte som gjør at transaksjonene ikke kan spores.

- Vi har rådet familien til ikke å innfri kravet, sa politiinspektør Tommy Brøske på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Hemmelig etterforskning

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant fra parets bolig på Fjellhamar i Lørenskog 31.oktober.

Ifølge VGs opplysninger ble det funnet en skriftlig beskjed på gebrokkent norsk i boligen. Der skal det ha stått at 68-åringen ville bli drept dersom politiet ble kontaktet eller mediene omtalte saken.

Politiet ble likevel kontaktet, og politiet har etterforsket i hemmelighet. Flere nyhetsredaksjoner har visst om kidnappingen, men ikke omtalt saken på grunn av fare for hennes liv og helse.

Ifølge Romerikes Blad er svært få kriminalsaker etterforsket i like stort omfang i nyere tid i Norge. Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, politiets krise- og gisselforhandlertjeneste, Interpol og Europol.

Sikkerhetstiltak

Falkevik Hagens datter i 40-årene bor i Lier. Etter det Drammens Tidende kjenner til har politiet satt inn sikkerhetstiltak rundt henne og familien.

Drammens Tidende har vært i kontakt med datteren, men hun har fått beskjed av politiet om ikke å snakke med mediene. Av hensyn til familien og trusselsituasjonen identifiserer ikke Drammens Tidende datteren.

På pressekonferansen som politiet holdt onsdag fikk politiet spørsmål om det er fare for at noe kan tilstøte øvrig familie.

- Jeg kan ikke stå her og utelukke det, svarte politiinspektør Brøske. Deretter uttalte han at de har varslet andre politidistrikt, og iverksatt de nødvendige tiltak i samråd med disse.

LES OGSÅ: Kvinne tiltalt for å tenne på eget hus

Pressekonferanse

Familiens bistandsadvokat, Svein Holden, holdt pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– Vi håper at dagens offentliggjøring av saken vil bidra til at vi kommer i kontakt med dem som har bortført Anne-Elisabeth. Familien ønsker en bekreftelse på at alt står bra til med henne. Får de det, er familien innstilt på å innlede en prosess for å få henne trygt hjem, sa han til NTB.

Bistandsadvokaten ville ikke kommentere spørsmål om hvorvidt beslutningen om å ikke utbetale løsepenger var knyttet til det faktum at de ikke hadde hørt noe fra Hagen. På generelt grunnlag sa han imidlertid at det har vært en svært vanskelig avgjørelse for familien