Etter å ha gravd meg ut av ei svær snøfonn, har jeg følgende å melde fra en nordpolekspedisjon til Solbergelva fredag 6. januar (godt det ikke var fredag 13.).

Bussopplevelse:

Det ble først en slitsom vassetur i snødrevet, litt på fortauet og mest i veibanen. Oppfordringen fra høyeste hold var å la bilen stå og ta bussen. Som ikke kom.

Ventetida var lang, våt og kald i busskuret som var nedsnødd og gjemt bak en høy brøytekant. Så kom endelig bussen, som skulle ha vært der en halv time tidligere. «Min» buss ville mest sannsynlig dukke opp en halv time senere enn oppsatt ifølge den lysende informasjonstavla.

Les også:

Ved hver holdeplass forsvant sjåføren ut for å sjekke kjettingen på bakhjulet.

Så fort gikk det ikke på sledeføret og vi passasjerer fikk ristet alt det løse på plass.

Ettermiddagens tur var enda verre. Da var bussen nesten én time forsinket og stappfull, da to bussavganger var blitt til én. Sittende og stående passasjer, tett i tett, gjennomvåte med et matt uttrykk i ansiktene. Det ble en minnerik tur.

Brøyteopplevelse:

Små skolebarn med sekker på og tre damer i kåper med hetter på. Stamper seg fram til fots både på fortauet og på bilveien. Klissvåte opp til knærne og med støvler fulle av snø. Barna jubler av glede og damene puster og peser som antikke damplokomotiver. Med høy kneføring marsjerer de kåpekledde, ikke som stolte haner, men som pjuskete høner med snø i øyne, neser og ører.

Les også:

Det ramler bak små og store snømenn og -kvinner. Brøytebilen er på vei, og det er visst fortauet som skal måkes først. Søk ly, der ly er å finne.

Eureka, for en luksus. Nymåket fortau og livet kjennes med ett så lett og enkelt. Men hvor lenge var Eva-ene i paradis? Sju meters gange. Hakk i hæl kommer en ny brøytebil. Da er det som om hele himmelen daler ned med all sin snømengde. Brøytebilen måker i bilenes tjeneste, og slenger usolidarisk og uelegant store snømengder opp på det nymåkte fortauet.

Les flere kronikker og debattinnlegg HER

Damene rister oppgitt på sine hoder fylt med erfaring, og med kåpelommene fulle av sunn fornuft roper de ut i snødrevet sitt sinne og frustrasjon til brøytemannskapets døve ører: – Er det mulig? Dette er helt høl i hue!!!

En viktig fotnote til slutt: I disse dager har brøytemannskapet en svært utakknemlig jobb. Derfor sendes hver og en av dere en stor takk for at dere står på, døgnet rundt.