Gå til sidens hovedinnhold

De smale, eksperimentelle kulturtilbudene må holdes under armene og stimuleres

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flertallspartiene i Drammen har satt seg sammen og vedtatt nye støtteordninger for kulturen. I en kronikk i Drammens Tidende forklarer de nødvendigheten av dette og konsekvensene av deres prioriteringer.

«En betydelig slanket og spisset portefølje av støtteordninger som bør vise kulturlivet og deg som innbygger hvilken vei vi ønsker å gå med kulturpolitikken», har blitt resultatet. I klartekst betyr vel dette at denne nyordningen innebærer betydelige økonomiske nedskjæringer på kulturfeltet i «nye» Drammen. Ordningen skal riktignok gjøre hver krone mer effektiv i politisk og kulturell forstand.

Målet for de økonomiske tildelingene skal først og fremst være å «utløse mest mulig aktivitet». «En rød tråd for de nye ordningene er tiltak som er utadvendte og kan komme alle kommunens innbyggere til gode», heter det i kronikken. Et annet absolutt kriterium for støtte er tydelige miljøplaner for arrangementet og dessuten tilgjengelighet for funksjonshemmede.

Som kulturarbeider i regionen er dette trist lesning. Politiske føringer skal igjen bestemme hvilken vei kulturen skal ta. De politiske målene om økonomisk effektivitet, bredde i deltakelse og bærekraftig miljøpolitikk skal overordnes den kulturelle verdien av arrangementene.

Kulturen vokser ikke på denne måten. Den vannes ut.

Kulturen vokser gjennom kreativitet, ikke gjennom politisk korrekthet og populisme. Nye uttrykk, som bare er interessant for noen få i dag, kan bli allemannseie om 10, 50 eller 100 år. Uten den smale kulturen, befinner den brede kulturen seg i et dødvann.

Derfor burde en støtteordning for kulturen signalisere en plan for hvordan den mest skjøre delen av kulturlivet skal skjermes. Det sier seg selv at arrangementer med en bred oppslutning er mer levedyktige enn de smale, mer eksperimentelle tilbudene. De smale må derfor særlig holdes under armene og stimuleres.

Politiske føringer som tok hensyn til dette forholdet ville innebære en sunn og bærekraftig kulturpolitikk. Det er derimot ikke en politikk som kun tar sikte på å bruke minst mulig midler på en bredest mulig gruppe.

Les også

Drammen Scener i millionskvis: – Vanskelig å søke støtte når vi ikke vet når vi kan åpne

Les også

Heftig debatt om Attics framtid – rådmannens forslag nedstemt

Les også

Ap-politiker yppet til kultur-bråk: – Jeg ble litt forbanna

Les også

Vi deler ut én million kroner: – Gir ekstra mening i årKommentarer til denne saken