Gå til sidens hovedinnhold

De vet at ord skader. Likevel velger de å kjøre på med hatefull retorikk.

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I det siste har det vært mye fokus på netthets i mediene, og godt er det! Statsministeren har vært tydelig på at hun vil ta opp kampen mot netthets, dette er viktig for henne. Hun snakker om ulike tiltak mot netthets, og at vi må bli flinkere på å holde oss konstruktive. Er det noe jeg er enig i så er det dette.


Men, det kommer et men. Det er flott at Erna vil ta kampen mot netthets, men da syntes jeg at hun først skulle startet med å rydde opp i sin egen regjering. For hun har nemlig et ansvar som vår statsminister.
Solberg-regjeringen består av mange Frp-politikere som gang på gang bruker en hatefull retorikk, en retorikk som nører opp under et hat som er farlig.
 

Sylvi Listhaug presterte og skrive «Lik og del for tvangsutsendelser» og «Ap er mer opptatt av terroristers rettssikkerhet enn Norges sikkerhet».
Andre Frp-politikere, slik som Per-Willy Amundsen, har slått til med sitater slik som «Vi må sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes».


Les også

«Riv av ho hijaben, å gjerne hele tryne», skrev mannen på Facebook. Nå er han dømt til betinget fengsel

 

Hva har disse sitatene til felles? Begge disse Frp-politikerne vil nok påstå at utspillene deres verken er farlige eller hatefulle. Men her er jeg uenig.
Først og fremst bruker begge to en svært splittende retorikk, der de setter ulike samfunnsgrupper opp mot hverandre. Dette fører aldri med seg noe godt.
 

Den verste akkurat her er Per-Willy Amundsen, som mener at mørkhudede barn ikke er like mye verdt for det norske samfunnet som de hvite barna.
 

Videre spiller begge to på frykten til folk, og nører opp under konspirasjonsteorier. Er det greit at noen i regjeringen holder på slik?
Det er en grunn til at de verste rasistene støtter Listhaug, og at kommentarfeltene hennes på Facebook ofte er helt grusomme. Tror hun at det er tilfeldig? Neppe. Listhaug vet godt hva hun driver med. Både hun og Per Willy bruker en retorikk som skaper hat, splittelse og fremmedfrykt.
Det er åpenbart Sylvi og Per som har det største ansvaret her.

Les også

Rasisme representerer et utenforskap. Rasisme skaper hat. Rasismen er snever, kunnskapsløs og farlig. Den er feil.


 

Men, som statsminister har faktisk Erna Solberg et stort ansvar for å si at dette ikke er greit. Hun bør ikke si «Jeg ville ikke brukt akkurat disse ordene», hun må slå hardt ned denne typen ordbruk. For de bruker en så uakseptabel og hatefull retorikk som ikke hører hjemme noen plass. Ytringsfriheten er viktig, noe av det viktigste vi har i landet, men ytringsfriheten er ikke til for å legitimere hat. Men det er faktisk det visse Frp-politikere gjør når de kommer med slike utsagn. De legitimerer hatet de verste høyreekstreme sitter med.
 

Vi vet at ord skader, at de fører til hat. Vi vet det så godt. Dette vet Frp også, likevel velger de å kjøre på med en hatefull retorikk.
Er det sånn vi vil ha det?

Regeringen må ta ansvar!

Kommentarer til denne saken