Gå til sidens hovedinnhold

Den nye lønnsstøtteordningen: – Trekk tilbake permitteringsvarslene

Regjeringen har foreslått en ny lønnsstøtteordning, men Stortinget får ikke noen proposisjon før etter nyttår. Bedrifter som velger å permittere, er ikke med i ordningen.

Partene i arbeidslivet har denne uken sittet i forhandlinger med regjeringen om en lenge etterlyst lønnsstøtteordning til kriserammede bedrifter, hvor målet er å unngå permitteringer.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum la fram hovedpunktene i ordningen i Stortinget fredag kveld, før han møtte pressen litt senere.

Vedum fortalte fra talerstolen i Stortinget at ettersom det tar tid å lage en god, ny ordning, vil ikke en proposisjon komme til Stortinget for behandling før i januar.

– Og jeg er sikker på at et flertall i dette rommet vil ha en ordning som er så god som mulig, sa Vedum.

Han bekreftet også flere punkter i ordningen som har blitt lekket tidligere fredag:

Slik blir ordningen

* Støtten utbetales til virksomheter som kan dokumentere et omsetningsfall på minst 20 prosent på grunn av strenge smittevernregler.

* Hver virksomhet kan få inntil 30.000 kroner i støtte per ansatt per måned. Beløpet tilpasses etter hvor stort omsetningsfall hver virksomhet har.

* Det minste en virksomhet kan få utbetalt, er 3.000 kroner per ansatt per måned.

* Hver virksomhet kan maksimalt få 47 millioner kroner i støtte per måned fra ordningen.

* Virksomheter som mottar støtte, får støtte for alle sine ansatte. Ordningen gjelder også for lærlinger. Det er en egen sats for disse.

Virkning fra 1. desember

Ordningen får virkning fra 1. desember og vil i første omgang gjelde ut januar 2022. Hvis de strenge smitteverntiltakene vedvarer, kan det bli aktuelt å forlenge lønnsstøtten med én måned, det vil si ut februar 2022.

Det ligger et krav om permitteringsforbud i ordningen. Det vil si at en bedrift som mottar lønnsstøtte, kan ikke permittere ansatte i perioden de mottar støtten.

– I utgangspunktet kan ikke bedriftene både permittere og motta lønnsstøtte i samme periode, men det blir gjort unntak for dem som ble permittert etter 30. november, forutsatt at de tas tilbake i arbeid innen 21. desember, skriver finansdepartementet i en pressemelding.

Flere bedrifter, blant dem hotellkjeden Scandic, har allerede sendt ut permitteringsvarsler til sine ansatte før jul.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer med en tydelig oppfordring til disse:

– Trekk tilbake permitteringsvarslene. Ta i stedet i bruk ordningen med lønnsstøtte og hold folk i arbeid der det er mulig, sier Følsvik til NTB.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken