DRAMMEN: Med varmere dager og lysere netter oppstår det oftere møter mellom dyr og mennesker enn ellers. Også midt i byen.

Sent lørdag kveld var Andreas Ek Pedersen på vei hjemover og gikk langs Øvre Strandgate når det dukket opp en uvanlig skapning på bytur. Med Papirbredden i bakgrunnen fanget han opp et dyr på svømmetur i Drammenselva.

Bare sett bever på TV

– På avstand oppdaget jeg at det var noe i elva ved Bybrua. Da jeg kom litt nærmere og så at det var et dyr, forteller Ek Pedersen.

Han er selv litt usikker på hva han så, men tror det er snakk om en bever.

– Jeg gikk hjemover ved 23.30-tiden, og da svømte dyret oppover elven ved siden av meg. Det dukket stadig vekk, og så kom den opp helt andre steder. Så det var litt vanskelig å følge med på dyret. Men det svømte oppover mot Ypsilon.

– Har du sett bever eller oter før?

– Nei. Bare på TV. Men beverhytte, det har jeg faktisk sett, ler han.

Trolig har Ek Pedersen rett i sine antakelser om bever.

.

Bever eller oter?

Drammens Tidende har vist fram videoen til Kjetil Bevanger, en som kan flere enn de fleste om bever og ville dyr i Norge. Han har skrevet bøker om dyr i norsk fauna og er blant annet vitenskapelig rådgiver for Norsk institutt for naturforskning og har vært forsker ved NTNU.

– Beveren svømmer oftest rett fram, mens mårdyr som oter svømmer mer vimsete hit og dit, forteller Bevanger.

På filmen Ek Pedersen fanget i natt, ser man det svømmende dyret gå opp og ned med hodet. Likevel holder Bevanger en knapp på dyret med den store halen og tenner bygget for gnaging.

– Jeg er litt usikker, men heller vel til bever i og med at den holder seg så høyt i vannet og gjør en typisk beverbevegelse når den dykker. Men det kan også være oter, sier forskeren etter å ha sett videoen.

Flere bevermøter

Det har blitt mer bever i Drammenselva og rundt Drammensfjorden, og senest lørdag skrev Drammens Tidende om drittbildet den kjente naturfotografen Tom Schandy ved Lahellholmen i Lier. Og drittbildet var i realiteten et blinkskudd av en forbannet måke som driter på en bever.

Men det er ikke eneste gangen beveren har dukket opp. I februar skrev Drammens Tidende også om Ingerid W. Borge-Aaserud og hunden Nova som møtte på en tillitsfull fyr på Åssiden.

– Jeg satte meg ned på en stokk og bare så på den. Nova satt bare og tiltet med hodet og kikket på den. Dette høres nok litt rart ut, men det var som at hunden så at beveren knasket på en pinne og tenkte «jeg gjør det samme», fortalte Borge-Aaserud den gangen.

Mer bever

Naturforvalter Regine Nornes i Drammen kommune uttalte samtidig til Drammens Tidende at det nå begynner å bli ganske mye bever oppover mot gamle Nedre Eiker.

– Hva burde folk gjøre om de ser beveren?

– Det er bare å holde god avstand og la beveren få være der og respekter at dyrene lever tett på oss. Gi dem ro, det er veldig greit at man ikke bruser på. Man kan ta bilder, men vær snill, oppfordret naturforvalteren.

Også lenger opp i Drammens-vassdraget, både i Øvre Eiker og Modum, og også i Sigdal dukker det stadig opp spor etter beveren eller observasjoner av den. Samtidig er også oteren blitt fotodokumentert i øvre deler av Drammenselva i løpet av de siste årene.

Se dyret på bytur: