Det at noen steder tilbyr seksuelle tjenester betyr ikke at alle gjør det

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I en reportasje lørdag 27. juni presenterer Drammens Tidende det avisen kaller«sjokkerende funn» fra massasjesteder i Drammensdistriktet.

Gjennom utleverende bildebruk, skjermdumper og spekulative overskrifter kan avisen fortelle oss at«seks av ti massasjesteder tilbyr sex». Dette har avisen kommet fram til etter å ha ringt til 36 massasjesteder, så vidt vi forstår ved å gi seg ut for å være kunder, og spurt hva slags tjenester de tilbyr. Hva vil journalisten, og Drammens Tidende, fortelle oss egentlig? Hva er poenget i denne reportasjen?

Det er grunn til å stille spørsmål ved metodene som er brukt. Det virker ikke som journalistene informerte om at de ringte fra en avis og at svarene som ble gitt skulle brukes i en reportasje. Videre er beskrivelsene av massasjestedene steds spesifikke; områdene der massasjestedene ligger navngis. Det fremmes flere påstander som ikke underbygges; blant annet påstanden om at flere av stedene «tilbyr også å utføre tjenester som ikke er lovlige».

At det selges seksuelle tjenester på enkelte massasjesteder er verken sjokkerende eller nye funn, men noe både politi, myndigheter og hjelpetilbud har visst om lenge.

Som virksomhet i Kirkens Bymisjon driver vi oppsøkende arbeid på massasjesteder ut fra et forebyggende perspektiv, og vi vet at etterspørselen etter seksuelle tjenester er stor og at mange utsettes for et press om å tilby kundetjenester utover massasje.

Vi vet også at mange som jobber på massasjesteder har et svært usikkert inntektsgrunnlag, og at denne våren, med utbrudd av Covid-19, har ført til fullstendig bortfall av inntekter for noen.

Det at noen steder tilbyr seksuelle tjenester betyr ikke at alle gjør det. Det at én person på et massasjested tilbyr seksuelle tjenester betyr ikke at alle som jobber der gjør det.

Det at det blir sagt på telefonen at «du får det du vil ha av meg» betyr ikke at handlingene alltid gjennomføres. Det virker ikke som journalistene i denne saken tenker på at de rammer en hel bransje, med et stort individuelt mangfold. I verste fall fører reportasjer som dette til at færre vil kjøpe ordinær massasje av disse stedene.

Det som er sikkert er at måten spekulative bilder og overskrifter brukes på viser manglende respekt for både bransjen og enkeltindivider og bidrar til å forsterke stigma og utenforskap. Vi hadde ønsket oss en mer nyansert og grundig fremstilling.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken