Det bør være mulig å gjøre sykehusområdet svært attraktivt for barnefamilier

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Høyres Fredrik Haaning ytrer seg om at det nå ikke legges til rette for å bygge boliger som barnefamilier ønsker. Vi i Miljøpartiet De Grønne tar gjerne imot den pasningen. Det er på høy tid å sparke mer liv igjen i debatten om byutvikling i Drammen.

Denne debatten blir spennende framover. Når vi skal i gang med arealplanleggingen i kommuneplanen, mangler det ikke på sentrale og ikke-bilbaserte transformasjonsområder der det kan etableres varierte boliger for barnefamilier.

Det er et paradoks at Høyre og Haaning, som har styrt byutviklingen i Drammen til nå, mener noe om posisjonen her. I Høyres styringsperiode har det største problemet vært at det ble bygget lite varierte boligtyper i Drammen. Utbyggingen i sentrum har vært og er preget av leilighetsbygg med dyre leiligheter, med små og dårlige uteoppholdsarealer lite tilpasset barnefamilier. Dersom Haaning forsøker å score poeng på at det ikke tillates utbygging på Konnerud, er dette en skivebom i denne sammenheng.

Innflyttende småbarnsfamilier fra Oslo etterspør imidlertid sentralt beliggende boliger i områder som Danvik og Øren, hvor det er kort vei til både by og skog, kollektivtransport, kulturtilbud osv. Utbygging på Konnerud er ikke svaret på å gjøre Drammen attraktivt for denne gruppen.

Utbygging i sentrale deler av Drammen må derfor inneholder varierte boligtyper som townhouse, rekkehus og tomannsboliger som er attraktive for småbarnsfamilier. Det vi ser i utbyggingsforslag i Drammen sentrum, er at disse boligtypene utelates fordi de gir mindre gevinst for utbygger.

Vi mener at politikere og administrasjon må stille krav til utforming og sammensetning av boligtyper ved utbygging av sentrale tomter. Sykehusområdet er for eksempel en plan i prosess hvor det vil være mulig å legge inn føringer og visjoner som vil kunne gjøre området svært attraktivt for barnefamilier.

I tillegg bør det utarbeides rammer for mindre utbyggingsforslag i sentrum, og vi må sørge for at sentralt beliggende småhusområder videreføres med en variert boligtypologi, ikke kun leilighetsbygg beregnet på pensjonister.

Mange unge voksne i Drammen representerer innflyttergruppen som Haaning refererer til. Vi tror at et viktig premiss for denne gruppen er å kunne bo i gang- og sykkelavstand til Drammen stasjon. Et bilbasert hverdagsliv kan man få mange andre steder enn Drammen, eksempelvis en hvilken som helst forstad til Oslo.

Nettopp det at byen har småhusområder tett på sentrum er blant flere ting som gjør Drammen unik og attraktiv. For mange er Konnerud et fint sted å bo, men hvis Drammen skal vinne kampen om innflytterne fra andre steder i osloregionen må vi kunne tilby noe annet enn forstadslivet i for eksempel Bærum, Asker, på Østensjø, Lørenskog, Rælingen eller Skedsmokorset. Nemlig et familieliv i tilknytning til et levende og attraktivt bysentrum tett på kollektivknutepunkt og med mulighet til å sykle til jobb og barnehage.

MDG mener det må bli slutt på satellittutbygginger i Drammen kommune. Vi må bruke politiske krefter fremover på å utvikle områdene fra sentrum og ut. Det er bra for natur og for mennesker, en byutvikling til beste for de fleste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken