Saken om barnehagenedleggelser er betent, og den har mange lag. Den har faktisk mange steiner som ikke er snudd også, mener jeg. Men den avdekket også noe annet: Et demokratisk problem og manglende vilje til å høre på folket.

26. januar 2022 ble det avholdt møte i hovedutvalget for oppvekst og utdanning, hvor nedleggelsene ble vedtatt av seks mot fem stemmer. Mange fulgte med på møtet som raserte barnehagene våre. Diskusjonen var lang, og med en posisjon som hadde bestemt seg på forhånd, hvor enkelte tidvis både gjespet og himlet med øynene.

Under samme møte hadde posisjonen en mulighet til å høre på folket. De fikk to muligheter til å utsette vedtaket for å belyse spørsmål vi sitter igjen med. Den muligheten tok de ikke.

I stedet fikk både KrF og Frp, som kjempet for fornuft, beskyldninger om løgn.

For posisjonen sier at alle stemmer er hørt, og forteller at alle representanter har vært tilgjengelige og har svar på spørsmål fra innbyggerne i Drammen. Enkelte har nok følt litt på presset, for de var veldig triste for å bli offentlig konfrontert på Facebook.

Her er det noe riv ruskende galt. For dette stemmer ikke. Nå kan jeg bare snakke for meg selv, og jeg har fått svar på mye, fra flere representanter. Og det er mye jeg ikke har fått svar på. Ja, noen har svart. Men det er et problem når andre skyver enten rådmann eller gruppeleder foran seg, og selv forholder seg taus.

Dette handler om slengere ved et valg. For folkevalgte både vil og trenger å vite folkets meninger og standpunkt. Når vi stemmer, så kan det hende vi ønsker å gi enkelte partimedlemmer slengere for det de står for, eller for deres engasjement i enkeltsaker. Og når enkelte medlemmer av komiteen ikke svarer på en eneste mail, og andre sender gruppeledere foran seg, blir det veldig feil. For det er komitémedlemmer som kjenner saken best.

Når det er sagt, så kan jeg med hånden på hjertet si at ikke alle komitémedlemmer har svart på mine mailer, direktemeldinger, forsøk på offentlig uttalelser eller sms-er. Når vi ikke får snakke med den som kjenner saken best fra sitt parti, så fratar det oss som velgere å kunne gi slengere. For vi forstår ikke hva vedkommende står for.

Et annet demokratisk problem har også fått lys på seg. Manglende innbyggermedvirkning.

Posisjonen sier at nærutvalg har blitt hørt i saken om barnehagenedleggelse, men her må de ta en ny titt i papirene.

Ta en titt på uttalelsen til nærutvalg Krokstadelva. De sier klart og tydelig at de ikke kan gi noen fornuftig uttalelse på grunn av korte frister. De stiller seg likevel kritiske. Så vidt jeg vet tikket det også inn en mail fra det samme utvalg før skjebnemøtet 26. januar.

Nærutvalg Konnerud har gått kraftig mot nedleggelsen. De har ikke blitt hørt.

Det sier litt når vi sitter i dialogmøte med enkelte fra posisjonen og får beskjed om at reell påvirkning kun skjer om du blir politiker.

Beslutningsgrunnlaget for nedleggelser bærer preg av hastverk og manglede utredning. Det samme gjør prinsippene.

Når folket stiller spørsmål, bør folkevalgte faktisk vise hva de mener. Ellers blir det vanskelig når vi går til valgurnene for å stemme og gi slengere.

Både Høyre, Frp, NtB og Krf påpekte at det mangler svar i saken. De påpekte at folket har spørsmål de sitter igjen med. Og her har de helt rett.

Her burde innbyggerne blitt hørt, og fått svar på alle spørsmål. I stedet ble ansatte, foreldre og andre som fulgte med på møtet i hovedutvalget for oppvekst snudd ryggen til, for å gjespe ansatte og barneforeldre midt i ansiktet. Det gir ikke akkurat noen slengere.

LES OGSÅ: