Arbeiderpartiet er partiet for vanlige arbeidstakere. Det har vi til fulle vist under pandemien. Mens andre partier, som Senterpartiet, lenge var passive, gikk vi fra første stund til kamp for permitterte, ledige og folks arbeidsplasser. Tydelige krav og godt politisk håndverk, ikke minst fra Jonas Gahr Støre selv, ga resultater som har betydd noe for folk. Regjeringens koronahåndtering hadde sett langt dårligere ut i manges øyne, om vi ikke hadde gjort denne jobben.

Det toppet seg sist uke. Sammen med resten av opposisjonen fikk Arbeiderpartiet vedtatt 24 punkter for bedre inntektssikring, bedre kompensasjonsordninger og styrket innsats for å få folk tilbake i jobb. Da startet Høyre det som på PR-språket kalles «spinn». Et forsøk på å manipulere velgerne via media, ved å vri fokus bort fra det en sak handler om. I stedet for å innrømme hvor viktig disse punktene er for de 200.000 ledige og bedriftene som frykter konkurs, prøvde de å lage en falsk uenighet rundt smittevern. Så la meg først si litt om regjeringen og smittevern.

Buskerudbenken - Masud Gharahkhani

Hver uke skriver en representant fra Buskerud-benken på Stortinget i Drammens Tidende. Denne uken skriver Masud Gharahkhani fra Ap.

Kommende uke er det Kristin Ørmen Johnsen fra Høyre som har ordet.

Nordre Follo-utbruddet skyldes et mutert virus, oppstått i Storbritannia. Og importsmitte har det vært mye av. Hele 621 bekreftede tilfeller bare de tre første ukene i januar. Her har regjeringen slumsa fra første stund, mens Arbeiderpartiet like lenge har sagt ifra. Vi husker turistene fra Italia som kunne spasere rett inn. Åpningen for sydenturer. Avsløringen av hvordan NHO fikk lobbe fram karantenefritak for utenlandske arbeidere, i strid med helsefaglige råd. Og den langvarige motstanden mot obligatorisk testing på grensene, som bare Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet stemte for sist høst.

Derfor var det nesten utrolig å være vitne til hva høyrepolitikere fikk seg til å gjøre og si sist uke. I tillegg til de 24 viktige punktene for arbeidstakere og bedrifter, hadde Stortinget gjort et ytterst ansvarlig vedtak om å la kommuner med lav eller ingen smitte, åpne for alkoholholdig drikke til maten. Det var i tråd med Folkehelseinstituttets anbefaling. I tillegg var det bare en uke før regjeringen selv hadde varslet at den ville revurdere det nasjonale forbudet. Man regnet med at regjeringen ville følge opp med en instruks til kommunene om hvordan dette skulle praktiseres. Men hva gjorde Høie? Han fjernet hele den nasjonale skjenkestoppen umiddelbart, uten noe videre, og blåste saken opp.

Mer fra Masud Gharahkhani:

Les også

For bestefar var politikk korrupsjon og egoistisk maktfokus. For meg er det helt annerledes

Furtete kommentarer fra Erna Solberg, han selv og andre Høyre-politikere fulgte. Ymt om at nå kunne ikke regjeringen lenger ta noe ansvar, og alle kunne bare ha det så godt. På nøyaktig samme tid ga man grønt lys for verdenscuprenn i Holmenkollen, men det var liksom en helt annen sak. Det er ikke slik vi forventer at voksne mennesker med regjeringsansvar skal oppføre seg. Heldigvis tok de seg sammen og fikk instruksen ut. Høie skal også ha at han ikke prøvde å klistre Nordre Follo-utbruddet til denne saken, selv om det bare skulle mangle.

Det store bildet av pandemien og håndteringen så langt, er likevel dette: Regjeringen har lagt ned mange arbeidstimer, slik en regjering skal under en krise. Men den har tatt for lett på importsmitte, og den har avslørt høyresidens manglende forståelse for virkeligheten mange lever i. Solbergs kommentar om at permitterte i reiseliv, luftfart, hotell, restaurant og uteliv bare kan finne seg andre jobber, sier sitt.

Hvorfor Arbeiderpartiet har vært nødt til å kjempe fram forlenget permittering og treffsikre kompensasjonsordninger, etterspurt av både fagbevegelsen og bedriftene, kan man bare lure på.

Arbeiderpartiets kamp for økte dagpengesatser og feriepenger for arbeidsledige, og uenigheten med høyresiden om dette, er mer forståelig. I vårt parti vet vi nemlig at pandemien har rammet ulikt. Det er ikke alle som kan stå opp om morgenen, sette seg til rette med kaffekoppen foran pc-en og et nytt Teams-møte, vel vitende om at samme høye lønn tikker inn på kontoen hver måned. Og som lurer på hva man skal bruke de oppsparte pengene på når normale tider er tilbake.

I vårt parti vet vi at svært mange av dem som ble ledige i 2020 hadde lav lønn og usikre arbeidsvilkår fra før. For dem betyr penger noe. Høyrepolitikere gir inntrykk av at bare man har kommet seg i jobb igjen, så betyr det ikke noe at 15.000 kroner i feriepenger uteblir et år.

Da lever man i en champagneboble, og bør byttes ut. For nå må det bli vanlige folks tur.

Flere stemmer fra Buskerudbenken:

Les også

Ikke tro på alt du blir fortalt

Les også

Skattelistene viser at forskjellene øker. Det er dette som er politikk folkens

Les også

Nedleggelsen av Nedre Eiker kommune skaper avmakt i befolkningen

Les også

Høyre har i sju år latt arbeidsfolk, barnefamilier og pensjonister få beholde mer av sine egne penger