Jeg vil påstå at det er lett å være i karantene når man bor i et hus med tre etasjer, med to bad og kjeller eller loftstue. Ja, det kan være kjedelig. Det skjønner jeg.

Men dersom du har din egen hage, tilgang til Netflix, Playstation og en rekke TV-kanaler, ja kanskje også flere TV’er, da er du i realiteten veldig veldig heldig. I tillegg bor det kanskje fire eller maks fem personer i ditt hus.

Det er lett å klage over hvor kjedelig det er med hjemmekontor, dersom dette faktisk er en mulighet du har. Men husk at ikke alle har nettopp den luksusen.

Og dersom du har disse privilegiene, ja da skulle det være lett å redusere antall nærkontakter. Lett å holde seg hjemme. Lett å isolere seg.

Mange med flerkulturell bakgrunn er med stor sannsynlighet mer redde for covid-19 enn deg. Det kan være vanskelig å tilegne seg ny kunnskap og nye regler som hele tiden kommer, på et språk du selv synes er vanskelig.

Mange har mistet mye. De har mistet familiemedlemmer og gode venner til pandemien, personer de elsket og som bodde i land med høy dødelighet for covid-19. De fikk ikke sagt farvel. Ikke deltatt i begravelsen.

Derfor, ikke tro du vet alt. At du vet best. Ikke døm andre. Ikke spre rykter og vonde ord.

Ikke vær en del av problemet. Vær heller en del av løsningen! Denne pandemien er vårt felles problem. Og det er kun sammen vi kan komme igjennom den.

Prat med og informer så mange du kan i ditt nettverk, som kanskje trenger mer informasjon om covid-19. Forklar de nye reglene som hele tiden kommer. Gi tips om steder de kan ringe for å få informasjon, og nettsteder der informasjon finnes på ulike språk.

Ta en telefon til foreldre i klassen til barna dine – foreldre som kanskje synes det er trygt at du ringer. Som føler det er trygt å vite at de har en person de kan ringe til dersom de trenger bedre informasjon og hjelp til å forstå covid-19-reglene. Stå sammen!

Og vet du hva? Ikke innbill deg at etnisk norske mennesker takler åpne ølkraner på en god måte, at vi overholder alle regler, at vi ikke inviterer til fester eller drar på trening i nabokommunen.

Tro heller ikke at nabogutten på 17 år, som du kjenner og som alltid ser så ordentlig ut, ikke kan ha Covid-19.

Da kan du ta grundig feil.

PS! Dette innlegget var først publisert på Facebook og er gjengitt her med forfatterens tillatelse.

Les også: