Fra en kunstgressbane spres det tre til fem tonn gummi fra gamle bildekk, hvert eneste år (https://www.nrk.no/vestland/tonnevis-med-gummi-fra-fotballbaner-gar-rett-i-naturen-1.12886720). Nå vil naturen kanskje få en liten pause med EUs nye direktiv som påfører strengere krav til fotballbanene – dog ikke før om åtte år (https://www.aftenposten.no/sport/i/LleXX1/eu-kommisjonen-har-stemt-forbyr-gummigranulat-paa-kunstgressbaner).

Hver norske kunstgressbane vil spre 24 til 40 tonn med avfall hver innen den tid. Det er på tide at norske politikere stiller krav, og det er på tide at norske fotballklubber tenker bredere enn sporten. Vi snakker her om enorme mengder giftstoffer som forpester vårt miljø. Som forpester naturen vi lever i, og slik også våre liv.

Les også (saken er mer enn ett år gammel)

Fotballen har lenge vært et fyrtårn for antirasisme. Antirasismekampanjer fra FIFA og UEFA er standard bidrag under fotballkamper og blant fotballspillere og fans mer generelt. Fotballen skal ikke være for politisk. Den skal verken tilhører høyresida eller venstresida, men være her for oss alle. Den har lenge arbeidet for å skape et bedre miljø for fans og spillere. Rasisme er kanskje den største problemet fotballen lenge har kjempet mot.

Men fotballen har vært, og er, en sinke når det gjelder å ta ansvar for planeten vår. Fotballen er ikke bare nøytral, men faktisk en negativ part, når det gjelder økologi. Dette ser vi især i Norge, hvor baner erstattes av kunstgress fra A til Å. Selv vårt kjære Gamle Gress, nå giftig kunstgress, har ikke blitt spart.

Les også (saken er mer enn ett år gammel)

Det er på tide at fotballklubbene og forbundene tar naturen vår alvorlig. Hvor lenge kan fotballen være et sentrum for antinatur, antiklima og antiøkologi?

Med EUs krav er det på tide å tenke nytt. Norske fotballklubber har gått i feil retning over flere år, uten å ta hensyn til hva giftstoffene de slipper ut i miljøet fører til.

Fotballen er en viktig del i millioner av nordmenns liv og i milliarder av menneskers liv rundt på planeten. Men - fotballen har et ansvar. Det minste vi kan forvente er at fotballen ikke er en versting i klassen. Det er et ansvar norske lag, også her i Drammen og drammensregionen, bør fylle. Fotballen bør bli naturvennlig. det bør skje nå, ikke om åtte år. Vår klode har ikke tid til å vente.

Nyheter fra Drammens Tidende