Gå til sidens hovedinnhold

Det er på tide at Senterpartiet tar av seg masken

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum påstår at «Pepsi Max» er en av de viktigste årsakene til at folk handler over grensen til Sverige. I deres alternative budsjett foreslår de derfor å senke momsen på matvarer og brus, med unntak av alkoholvarer, som øl og vin.

Det er imidlertid naivt å tro at alkohol ikke er en viktig årsak til at folk reiser over grensa. Så hvorfor prioriteter Vedum avgiftskutt på «pølser og pizza» når de kan prioritere avgiftskutt på varer som vil skape flere tusen norske arbeidsplasser?

Utfordringen ligger i hvem Senterpartiet må samarbeide med. Dersom Senterpartiet vinner valget, kommer de til å være avhengig av støtte fra en sprikende venstreside bestående av Rødt, SV, Ap og MDG. Hvordan en slik regjeringskonstellasjon vil se ut, vet ingen foreløpig. Alt vi vet er at samtlige partier ønsker å øke skattene og avgiftene, uten å få bukt med de reelle utfordringene som inntektstap ved grensehandel består av.

Dette er en utfordring for Senterpartiet, som sier de ønsker å redusere avgiftene, så vel som næringslivet, som ønsker å skape arbeidsplasser. Men til tross for de store avstandene mellom partiene på venstresiden og Senterpartiet, har de så langt vært flinke til å beholde masken på.

I opposisjon har Senterpartiet nemlig hatt ett fritt spillerom til å fremme sine primærpunkter – uavhengig av hvor realistisk det er at de kommer til å få gjennomslag. Det er først når man sitter i regjering at man blir avhengig av å samarbeide, noe som innebærer å inngå kompromisser. Så langt har Senterpartiet sluppet dette. Imidlertid er det ikke sikkert at velgerne blir like imponerte, når de innser at Senterpartiets valgløfter om avgiftskutt fort kan bli nedstemt av venstresidens skatte- og avgiftspolitikk.

Det er på tide at Senterpartiet tar av seg masken og forteller velgerne sine hvor villige de faktisk er til å prioritere norske arbeidsplasser – også i forhandling med venstresidens høye avgiftspolitikk.

Lavere avgifter på «pølser og pizza» er ikke nok til å forhindre handelslekkasje. Det er på tide at Vedum begynner å svare på spørsmålene han får, istedenfor å le seg bort. Bekymringene rundt norske arbeidsplasser og grensehandel er reelle. Hvor villig er Senterpartiet til å inngå avgifts-kompromisser for å danne et flertall?

Hvis Vedum faktisk mener at utgiftene må ned, må han sette ned foten nå. Hvis ikke kan det fort føre til at Senterpartiet blir overkjørt av Venstresiden senere. Bare Arbeiderpartiet alene ønsker å øke skattene med over sju milliarder kroner. Senterpartiets forslag om å redusere avgiftene på «pølser og pizza» vil da bare være en brøkdel av det skattesmelle velgerne kommer til å få, dersom venstresiden vinner valget.

Vi må ta tak i årsakene til at folk handler over grensa vår. Det gjør vi ved å redusere særavgiftene på grensehandelsutsatte varer, inkludert alkohol. Slik skaper vi flere norske arbeidsplasser, og får bukt med grensehandelen.

Les også:

Les også

Trekker seg fra viktig verv: – Vanskelig å kombinere med jobb

Les også

Vedum-vinden feier over Drammen

Les også

Eks-ordfører melder seg inn i Senterpartiet: – Inspirert av Jan Bøhler

Kommentarer til denne saken