Gå til sidens hovedinnhold

Det fins ikke gratis skolemat, bare skattefinansiert skolemat

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som alt annet som har ordet gratis plassert foran seg, høres kanskje gratis skolemat ut som en bra idé. Hvem vil vel ikke ha noe gratis? Men som mye annet som har ordet gratis plassert foran seg, så er det vel egentlig ikke det.

26. November i fjor vedtok fylkestinget i Viken en prøveordning om gratis skolemat for en håndfull videregående skoler rundt om i fylket. Selv er jeg elev på en av disse videregående skolene, Drammen Videregående Skole. Til sammen er det 13 videregående skoler i Viken som skal være med på dette prøveprosjektet. Ifølge Vikens nettsider tenker de å bruke cirka 6–7 millioner kroner på dette prøveprosjektet, men hvis vi faktisk gjør matten for å sjekke hvor mye det egentlig vil koste, er regnestykket et annet.

Det vil koste rundt 15 kroner per måltid, og der er til sammen rundt 7.000 elever på de 13 skolene. Hvis vi ganger det med antall skoledager, 190 dager, så ender prislappen på litt over 20 millioner kroner.

Når Arbeiderpartiet prøver å innføre et av sine prosjekter på et lokalt nivå, så gir de det ikke nok penger til at det skal fungere.

Når vi snakker om Arbeiderpartiets prosjekt, er det ikke bare i Viken de ønsker å innføre det, men også på et nasjonalt nivå. Hvis man ser på Aps nye partiprogram, kan man se at de ønsker å innføre det, men det står ikke noe om kostnadene.

Spørsmålet blir da, hvor mye vil det koste? Vel, det svaret har Ap faktisk gitt oss.

I november i fjor spurte Aps fraksjon i finanskomiteen, Kunnskapsdepartementet, om kostnadene rundt gratis skolemat. Det svaret fikk de. ifølge Kunnskapsdepartementet vil det koste cirka 1.500 millioner kroner for et halvår på grunnskolen og videregående. Dette er bare prisen for selve maten, ikke alle de ekstra kostnadene som vil følge på grunn av kjøp av nytt utstyr til personale som skal holde oversyn over dette osv.

Hvordan tenker Ap å betale for alt dette? Det sier de ikke noe om, men det klarer man å tenke seg til. For det er ikke gratis skolemat, men skattefinansiert skolemat.

Et annet spørsmål som det er viktig å ta med seg, er hvor mye Ap er villig til å bruke. Det kan vi enkelt se i Aps alternative budsjett for 2021. Her ser vi at de bare er villig til å bruke 300 millioner kroner på gratis skolemat. Igjen går ikke matten til Ap. Med 300 millioner kroner til 600.000 elever blir ikke mange munner mettet.

Aps ønske om gratis skolemat er bare bortkastet bruk av penger. Det hadde vært bedre å bruke pengene på å kvalitetssikre skolen og flere lærere, istedenfor å bruke pengene på noe som ikke vil fungere.

Politikk handler om prioriteringer. Det handler om å prioritere riktig, ikke prioritere alt.

Les også

Snart får disse skolene gratis skolemat: – Må være mat elevene faktisk vil ha

Les også

Utsetter gratis skolemat

Kommentarer til denne saken