Gå til sidens hovedinnhold

Det kler Høyre dårlig å låne klærne til Frp i klimadebatten

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lene Westgaard-Halle fra Høyre spør «hvor ble det av visjonene, Drammen? og referer til byens manglende klimapolitikk gjennom flere år. Westgaard-Halle burde byttet ut «Drammen» med «Høyre» og sendt innlegget til et internt diskusjonsforum i Drammen Høyre.

Den nye posisjonen i Drammen har skyhøye klimamål. Vi skal kutte utslippene i tråd med Parisavtalen, Drammen skal gå foran og lede vei og vi skal slutte med pekeleken. Utslippene skal ikke lenger kuttes et annet sted til en annen tid. De skal kuttes her og nå. Drammen kommune har et soleklart ansvar for å lede dette arbeidet lokalt.

Vi har satt ned et klimautvalg, vi skal ansette klimarådgivere og har etablert klimaledelse i rådmannens stab. Vi skal ha et klimabudsjett og et regnskap og er i ferd med å utarbeide en ambisiøs klimastrategi. Det skal skje fort, det skal skje målrettet og det skal resultere i konkrete, målbare resultater i tråd med hvor prekær situasjonen er og hvor mye det haster.

Når Miljøpartiet De Grønne kom inn i bystyret i gamle Drammen i 2015 var det en av de første sakene vi satt på dagsorden; utarbeidelse av klimastrategi, klimaregnskap og klimabudsjett. Dette ble stemt ned og delvis latterliggjort av daværende posisjon, ledet av Høyre.

Det er noe merkelig med Drammen Høyre, og jeg deler Westgaard-Halles bekymring over hvor sterk posisjon klimavitenskapsfornektere har i Drammen. Men det gjelder ikke bare i diskusjonforaer på Facebook og i Drammens Tidende /dt.no – det gjelder i kommunestyret.

Westgaard-Halles eget parti utmerker seg med en rekke aktive samfunnsdebattanter og medlemmer av kommunestyre som åpent fornekter eller sår tvil om at klimaendringene faktisk i hovedsak er menneskeskapte. På tross av at vitenskapen på dette området er klinkende klar.

Det kler Høyre dårlig å låne klærne til Frp i klimadebatten.

Drammen Høyre har en jobb å gjøre. Ønsker de å være en brems, eller ønsker de å være med å bidra med konkrete løsninger på vår generasjons aller største politiske utfordring.

Jeg har tro på at Drammen Høyre kan være med på laget, men da må de lytte mer til Westgaard-Halle, Johan Bauman og Kåre Willoch og litt mindre til de som nå målbærer Høyres lokale politiske retning.

Lykke til med det interne arbeidet.

Kommentarer til denne saken