Eivind Grimsgård bør kåres til ukens helt på Åskollen.

Så befriende, så ærlig og så godt argumentert skriver 19-åringen om hvorfor det er en dårlig idé å bygge ny ungdomsskole på Åskollen, at man skulle tro han visste hva han snakket om.

Og det gjør han jo. Det er ungdom selv som vet hvor kult eller kjipt det føles å begynne på ungdomsskolen. Hvor spennende det er å ta bussen til en annen kant av byen. Å bli blandet med en andre ungdommer. Få nye venner. Kjærester. Bli utfordret på at livet man selv lever, leves ganske annerledes bare noen kilometer unna. Og at nært og trygt ikke nødvendigvis står øverst på prioriteringslisten til en tenåring. For mange tvert imot.

Jeg ville stemt NEI i CAPS LOCK 365 dager i året til en ungdomsskole her på Åskollen, skrev Eivind Grimsgård i i kommentaren som Drammens Tidende har publisert under samme tittel.

Og det har ikke manglet på heiarop og applauderende emojis. Plutselig stimlet de sammen i kommentarfeltet, alle de voksne som har sittet musestille mens skoledebatten har rast, innrømmer nå at de egentlig er hjertens enig. Noen måtte bare si det først. Det ble altså 19 år gamle Eivind Grimsgård, som mellom fotballkamper og jobben som lærling, måtte ta tastaturet fatt.

«Hør, hør, hør!», skriver en. Og slik fortsetter det:

«Det er deilig å høre en ung stemme i denne debatten. Og flott med perspektivet på verdien av å bli kjent på tvers av bydeler. Er det noe vi trenger i Drammen, så er det en felles identitet og et samhold på tvers av bosted og bakgrunn. Bravo Eivind Grimsgård!»

«Stående applaus herfra. At du tar ordet, og måten du tar ordet på, står det stor respekt av. Takk!»

«Ja, ønsket om ny ungdomsskole på Åskollen er nok langt mer et foreldre-ønske enn et elev-ønske. Flott skrevet og argumentert, Eivind Grimsgård!»

«Helt Konge, Eivind!»

Innlegget teller i skrivende stund hele 148 kommentarer og over 270 supportertomler og hjerter og det fortsetter å strømme på.

Det er fullt fortjent til en ung mann som bruker ytringsfriheten sin, som tør å stikke hodet frem der andre tier, og som svarer ut kritiske kommentarer på strak arm. Men det er samtidig litt trist at det måtte en 19-åring til før også de voksne turte å si hva de egentlig mener. For debatten om ny Åskollen skole hadde for lenge siden trengt at flere stemmer kom på banen.

Ønsket om ny ungdomsskole på Åskollen skole har de siste årene vært frontet av en gruppe foreldre som man har fått inntrykk av at representerer «alle» i bydelen. De har skrevet debattinnlegg, utfordret politikere og rådmann, til og med hyret inn Håvard Lilleheie i en egen kampanjevideo i kampen for ny skole. Det står respekt av et slikt engasjement, som minner oss alle om makten som ligger i lokalt grasrotarbeid.

Samtidig viser den voldsomme responsen på Grimsgårds innlegg at slett ikke alle deler aksjonsgruppas syn. For det første mener mange at det er sunt for ungdom å møte ungdommer fra andre bydeler, enten det er på Marienlyst eller Galterud. For det andre deler nok mange poenget som rådmannen har hintet om lenge, nemlig at de etter hvert lave barnekullene i kommunen tilsier at det på sikt ikke vil være behov for ny ungdomsskole på Åskollen, men snarere god nok kapasitet på andre skoler i byen.

Uvisst av hvilken grunn har det som fremstår som den tause majoritet, unnlatt å delta i debatten. Slik det ofte er. Hverdagen tar de fleste av oss. Politikk og den slags får andre ta seg av. Og kanskje er det greit med den skolen, likevel.

Drammens Tidende har snakket med flere foreldre underveis i debatten som er imot den nye skolen, men som ikke tør eller vil «stå frem» med sitt syn. Det er både trist og urovekkende, for lokaldemokratiet og den politiske debatten trenger alle de nyansene den kan få.

Det er også interessant å lese hvordan en 19-årings innlegg har fått enkelte voksne til å se saken med nye øyne. Som en skriver: «Her skal vi ta en liten pause og lytte! Jeg har sett behovet for en egen ungdomsskole på Åskollen, men det er jo lov å reflektere litt og ikke bli offer for sin egen overbevisning».

Om refleksjonene når inn i det politiske miljøet, gjenstår å se. Men takk, Eivind, for at du minnet oss alle på at det slett ikke er farlig å ytre seg. Det er faktisk veldig viktig.

Du er helt konge!

LES OGSÅ:

Les også

Politikerne har fattet rett vedtak. Det må bygges ny ungdomsskole på Åskollen