Det måtte altså en pandemi til for å vise det vi allerede visste: Barnehagen fungerer bedre med tettere bemanning

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi skriver august 2020, fellesferien er i bakspeilet. Bokstavelig talt, da flere av oss har turnert Norge i en raus stasjonsvogn med barneseter, matpakker, klappstoler, stellebag og skuldre som varierer i høyde etter stemninga i baksetet.

Denne høsten starter barnehagene i Drammen opp igjen med tilnærmet normal drift. Åpningstidene er «vanlige» igjen, matservering skal starte opp, og med unntak av noen ymse plastgjerder og smittevernrutiner, er det tilnærmet «business as usual».

Spørsmålet vi i Facebook-gruppa «Sammen for barnehagebarna i Drammen» stiller oss i disse dager er: Vil vi egentlig det da?

Det er flere enn oss som snakker om dette, samtalen lever i gruppa vår og i Facebook-grupper som «Barnehageopprøret», blant ivrige foreldre, barnehagestudenter og våkne politikere. I artikler og innlegg kan vi lese om erfaringer fra hele landet og sågar over landegrensene hos våre danske kollegaer.

I perioden med strenge covid-19 tiltak opplevde foreldre, barnehageansatte og barn noe positivt. Vi fikk oppleve hva det vil si å ha full bemanningsnorm i hele barnehagens åpningstid.

Vi delte opp i små faste barnegrupper, med faste ansatte og vi gikk mye på tur med den klare fordelen ferdigsmurte matpakker kan by på. Det måtte altså en pandemi til for at vi skulle få vist det vi allerede visste. Barnehagen fungerer bedre med tettere bemanning.

Den bemanningsnormen som ble innført i 2018 har mangler. Den tar ikke høyde for at åpningstiden er lenger enn en vanlig arbeidsdag, eller slike ting som møter, pauser og oppgaver som tar oss vekk fra barna. Resultatet er at normen oppfylles i cirka tre til fire timer av barnehagens åpningstid på i overkant av 10 timer.

Hvor ligger så ansvaret for å gjøre bemanningsnormen til en reell norm? En norm som skal gjelde uavhengig av åpningstida og alt som tar oss vekk fra primæroppgavene vi har sammen med barna. Se, den ligger hos sentrale myndigheter, og langt unna Drammens politiske saler, men med er et digert MEN.

Vi har et håp. Et håp om at Drammen, en kommune som vet å ta ansvar, og som gjennom hele den intense våren 2020 virkelig har gjort akkurat dette, vil gå foran og vise vei. Vi kan antagelig ikke få til alt med en gang, selv ildsjeler må vanne ut vinen med en god dose realisme, men kan vi starte?

Kan vi gå i riktig retning? Den retningen som gir barna flere barnehagefolk tilstede for dem i hverdagen sin? Det ble snakket mye om de såkalte sårbare barna i perioden der sterke krefter presset på for å få åpnet opp barnehagene og skolene igjen. Vi som jobber i barnehage, vi ser disse barna inn i øya hver eneste dag. Vi vet hva det er snakk om, og vi ser at disse barna har aller mest å tjene på at bemanningen i barnehagene får et kraftig løft.

I samme åndedrag vil jeg nevne at det står en del mennesker på gulvet i de mange barnehagene og nikker sitt vanlige: «Vi klarer det nok».

Kjære politikere, er det mange av dere som har dårlig samvittighet for å gå på do? Det har nemlig vi, de gangene vi vet at det betyr at en kollega står igjen med hele barnegruppa, og vi krysser fingre (ikke beina) og håper og tror at det sikkert går bra den her gangen også. Økt bemanning vil også være en god ting for våre arbeidsforhold, ikke bare tissepausene altså, men å sette det litt på spissen må en barnehagedame med en mission få lov til å gjøre.

Så hva vil Norges politikere med den norske barnehagen nå? Vil dere senke standarden, eller øke bemanningen? Slik det er nå ser jeg ikke at ressursene står i forhold til oppgavene. Politikere i Drammen, barnehageforeldre, barnehagefolk: Det er nå jernet er varmt, det er nå vi fortsatt føler det i kroppen og kan huske at det finnes et alternativ til hvordan barnehagene i Norge og Drammen drives.

Les mer:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags