Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Nå er det snart vinterolympiade igjen, denne gang i Beijing, Kina. Tenk om vi da får en like lysende opplevelse som vi fikk i Pyeongchang i 2018 - mange norske vinnere, flotte seiersseremonier, «Ja, vi elsker» tonende utover en stor tilskuermasse og med det norske flagget til topps!
Det gjør noe med folkesjela vår, så jeg tror det er mange som kan ønske seg dette igjen. Du verden så stolte vi ble av våre utøvere.
Men - for meg var det likevel et skår i gleden. Det var fargene i det norske flagget som ble benyttet. Det var jo helt annerledes enn de fargene vi er vant til å se, en fargekombinasjon som for meg ødela enhver seiersseremoni.
Jeg irriterte meg så til de grader at jeg tenkte «her må noe gjøres».
Det var også andre som hadde lagt merke til fargeforskjellen. Rett etter olympiaden i 2018 hadde Aftenposten et innlegg med overskrift «UD anbefaler feil farger i det norske flagget». Journalisten redegjorde for sin innledende påstand etter grundig undersøkelse i fagmiljøet, og refererte UDs holdning til emnet. Det var provoserende lesing.
I norske myndigheters instruks for utenrikstjenesten bruktes nemlig så langt helt andre farger enn dem som ble brukt av norske flaggprodusenter, noe UD ble gjort oppmerksom på i brev fra nettopp en norsk flaggprodusent. UD var dessuten fornøyd med at flaggprodusentene og folk flest stort sett velger pene fargekombinasjoner, sto det å lese.
Jeg syntes det var direkte utilgivelig at UD kunne ha en slik skjødesløs holdning til vårt flagg, og ble overbevist der og da om at det var på tide å gripe tak i saken.
Således tok jeg innledningsvis kontakt med Slottet og spurte om de kunne gi meg noen tips. Brevet ble besvart av kongens privatsekretær. I mitt takk-for-hjelpen-brev til Slottet og kongefamilien forsikret jeg at jeg skulle gjøre mitt beste for at ny veiledning skulle komme på plass. Dette løftet har siden vært min motivasjon.
I år er det norske flagget 200 år. Det er således på tide at UD får til ny veiledning, For det er jo som flagghistoriker Jan Henrik Munksgaard fra Kristiansand uttalte overfor Aftenposten-journalisten som spurte: «Ja, denne saken er viktig. Det norske flagget er jo vår nasjonale identitet og samlende symbol».
Jeg håper virkelig UD rekker å bli ferdig med sin jobb før olympiaden i februar 2022. I så tilfelle blir jubelen sluppet løs, men uansett, jeg gir meg ikke.
LES OGSÅ:

«Verdens verste menneske» på kortlisten til Oscar

Tidenes julegave: – Får 190 millioner kroner mer enn ventet

Håkon (30) kapret rolle i NRKs julekalender: – Barnslig barndomsdrøm