Så var det ikke over likevel. De som ikke har klemt, klint og hatt one night stands utenfor kohorten nå, må trolig vente en stund til.

En ny og hissig mutant har nemlig dukket opp i Sør-Afrika og er i ferd med å spre juleangst til resten av verden. Vi skal ha med å gjøre et virus som har mutert hele 30 ganger i disse pinnene som stikker ut av viruset. Til sammenligning hadde deltaviruset to til tre mutasjoner.

Fredag ettermiddag ble nykomlingen påvist i Belgia, flere europeiske land har innført strenge reiserestriksjoner og nordmenn på reise sitter plutselig koronafast igjen. Det hele virker kjent, og vi begynner å ane hvor dette bærer. For selv om den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell har fått mye pepper, så vet vi også at han har helt rett når han uttaler til Aftonbladet: Når den først har begynt å bevege seg mellom land, er det nok ikke mulig å stoppe den.

Derfor haster det med tiltak. Spørsmålet er bare hva som fungerer best nå. Og hva vi som en koronatrøtt befolkning er klare for.

Ekspertene i Verdens Helseorganisasjon (WHO) forsker nå på spreng for å finne ut hvor mye sprengkraft det er i denne mutanten som nå har fått navnet Omikron etter den greske bokstaven O.

Mye er usikkert, slik det også var da vi for to år siden stiftet bekjentskap med koronaviruset for første gang. Men mye tyder påat den nye virusvarianten er mer smittsom, og spørsmålet er om vaksinene biter like godt på denne nye mutanten.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er «bekymret». Igjen.

– Den har vist egenskaper som er urovekkende ved at den veldig raskt har utkonkurrert deltavarianten, og det er funnet ganske mange mutasjoner på piggene på viruset som passer godt overens med at den har blitt mer smittsom, uttaler Nakstad til VG.

Og fredag ettermiddag kom det uunngåelige: Regjeringen strammer til og innfører nye tiltak, blant annet testregime på grensen og regler for innreisekarantene. I tillegg annonseres det flere boosterdoser til de som har mistet effekten av vaksinen.

Flere kommuner i Viken etterlyser nå nasjonale tiltak. De ser med uro på et scenario der økt koronasmitte med påfølgende sykehusinnleggelser kommer på toppen av en bølge med RS-virus, stort sykefravær i helsetjenesten både i kommunene og på sykehusene, i tillegg til at mange er slitne og slutter på grunn av høyt press over tid, og at enkelte grupper ikke vaksinerer seg.

Når vi vet hvor viktig vaksinen er for å håndtere viruset og dempe presset på sykehusene, er det både oppsiktsvekkende og bekymringsfullt at vaksineandelen er så lav i enkelte innvandrergrupper. Ifølge Folkehelseinstituttets (FHI) egne rapporter er vaksineandelen bare rundt 40 prosent for de som kommer fra for eksempel Latvia, Polen og Romania. Mens resten av befolkningen har en vaksineandel på 91 prosent.

Statistikken tar riktig nok ikkehøyde for at mange kan være vaksinert i sine hjemland. Men med tanke på hvor stor vaksinemotstanden er i Øst-Europa, der folk nå ligger og dør på sykehusene fordi de av ulike konspiratoriske grunner nekter å vaksinere seg, er det grunn til å tro at det også her til lands har etablert seg en mistillit til vaksinene i enkelte grupper. Også i Drammen, der andelen østeuropeiske innvandrere er høy og smitten stigende.

Dette skjer samtidig som Afrika, der vaksineandelen er sju prosent, sliter med å få tak i nok vaksiner, og som dermed ender opp med å bli hot spot for nye mutanter. Forstå det den som kan.

Nyheten om at munnbindet er tilbake igjen i Drammen er ikke den viktigste akkurat nå. Det er ikke munnbindet som skal redde oss videre i denne pandemien. For i den grad fakta trumfer følelser, og det bør de jo gjøre i denne situasjonen, så er beskjeden fra smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen verdt en boost i seg selv:

Svaret er vaksine!

Tall fra sykehusene viser at de som nå som havner på sykehus med korona, er de eldste hvor vaksinen har mistet effekt og uvaksinerte i 40-åra. Derfor skal FHI ifølge Bergens Tidende ha sendt ut et brev til alle kommuner der de anbefaler at alle personer som er 45 år og eldre tilbys en oppfriskningsdose, og at de fra 18 år og oppover som er i risikosonen, skal tilbys det samme.

Hvor mye den nye mutanten vil ødelegge jula er for tidlig å si. Tanken på at sosial avstand, reiseforbud og begrensninger i antall gjester skal inngå som en fast juletradisjon, er i alle fall ikke mye oppløftende.

Men hør da hvaimmunolog ved Universitetet i Oslo Gunnveig Grødeland har å si når vi går inn i adventstiden: – Det er mye vi ennå ikke vet om denne varianten, men det mest trolige er at vaksinen fortsatt vil kunne gi relevant beskyttelse.

Et bedre adventsbudskap får vi kanskje ikke i år.

LES OGSÅ: