Det var visst ikke nå vi skulle ta hele landet i bruk

Av
DEL

MeningerDenne uken rørte Drammens Tidende-journalist Ola Niemann tusenvis av lesere med innlegget om sin kjære Carina, som på grunn av en alvorlig lungesykdom og med fastlegens anbefaling, har søkt tilflukt på hytta for å unngå koronasmitte.

«Når det står mellom liv og død, er vi tross alt bare mennesker», skrev han og viste at det finnes flere sider ved koronaflukten til fjells enn den om de egoistiske hytteeiere som nekter å reise hjem. For hyttefolk er jo helt vanlige folk.

Helsemyndighetene har foreskrevet sosial isolasjon som det mest effektive tiltaket i bekjempelsen av koronasmitte. Da er det ganske naturlig å tenke at hytta er det beste stedet å isolere seg, særlig for folk i risikogrupper.

Men hva hver enkelt av oss måtte mene om hva som er de beste løsningene for meg og mine, som for øvrig er god Høyre-politikk, settes nå til side. Fordi det er krise.

Som Erna Solberg uttalte i sin tale til folket denne uken: Dette er ikke tiden for «jeg». Dette er tiden for «vi».

Etter press fra hyttekommunene, som i frykt for at helsetjenestene skal bryte sammen som følge av koronasmitte, kom helseminister Bent Høie dem i møte torsdag ettermiddag.

Han sa han helst skulle sluppet, men hytteforbudet er nå en realitet. I første omgang med varighet frem til 1. april, men med god mulighet for at det blir lenger. Unntakene er begrenset, blant annet til familier av smittede personer, og det gis heller ingen mulighet for å søke om dispensasjon. Fordi kommunene ikke har kapasitet til å behandle dem.

Den nye distriktsministeren Linda Hofstad Helleland (H) har også hatt en rolle i denne saken. De siste dagene har hun samlet inn innspill fra landets kommuner, og konklusjonen er altså at kommunene nå, med loven i hånd, kan jage hyttefolket hjem. Når staten viser slike muskler, er det lite den lille mann og kvinne kan gjøre.

At også koronaviruset skulle utløse en by- og landkonflikt hadde de færreste av oss trodd. Men det var ikke nå Senterpartiets kjenningsmelodgi om å ta hele landet i bruk skulle spilles.

– Reis hjem, har vært beskjeden fra partiets ordførere i Sigdal, Hemsedal og andre Hallingdal-kommuner. «Rasshøl», «forbanna idioter» og «hjernedøde folk», er karakteristikkene fra bygdefolket i sosiale medier. Så ille har det vært at ordføreren i Ål Solveig Vestenfor (Ap) har måttet be folk skjerpe seg. De skal tross alt møtes i skiheisen og på Coop-en når koronaepidemien er over.

Hytteforbudet er først og fremst et svar på en helsemessig krisesituasjon. Her og nå. La det ikke være noen tvil om det. Men det er også et svar på distriktskommunenes frustrasjoner. Høyre har lenge slitt med å bevise at de også er distriktenes parti, og vil nok bli husket for denne noe spesielle håndsrekningen.

Men huske vil også velgerne som føler at de blir jagd hjem som lovbrytere.

De fleste forstår nok at det er lurt å dra hjem når beskjeden er så tydelig. For de som tilhører en utsatt risikogruppe, som risikerer å dø hvis de blir smittet, blir det å oppleve at det ikke finnes rom for skjønn, likevel en nådeløs beskjed. Det er bare å håpe at det løser seg for de fleste av dem.

Det koronakrisen og hytteopprøret har vist, er at vi trenger en bedre beredskap i hytteområdene. Og en klargjøring av hva hyttekommunene selv har ansvar for når krisen rammer.

Mange nordmenn lever livene sine delvis hjemme, og delvis på hytta. Hytta har blitt en høystandard sekundærbolig, der vi både slapper av, men også drar for å jobbe. Vi tar rett og slett hele landet i bruk. Det bygges for eksempel motorveier for å få hyttefolket raskt og effektivt tur-retur. Og kommunene sørger for at du slipper å gå på utedo.

Men som forsker Tor Arnesen ved Østlandsforskning skriver på forskning.no: Den samfunnsmessige infrastrukturen som helse, politi og brann henger ikke med i denne utviklingen. Den avspeiler ikke hvordan vi faktisk lever livene våre.

Derfor kan vi ikke neste gang det blåser opp til storm, nekte folk å være på hytta. Det er ingen varig løsning. En viktig politisk oppgave blir derfor å finne måter å styrke disse tjenestene på, som både kommer byen og bygda til gode. Og da må også hyttekommunene få et større ansvar.

Vi skal tross alt møtes på afterski også etter koronakrisen.

Les også:

10.000 tok ikke korona-oppfordringen på alvor. Nå gir ordføreren dem beskjed: – Hytteeiere, kom dere hjem

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags