Gå til sidens hovedinnhold

Dette er en 1. mai-hilsen til alle dere som ikke har hjemmekontor

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg vil sende en hilsen på arbeidernes kampdag til alle dere som ikke kan bruke kjøkkenet, gjesterommet eller peisestua til hjemmekontor. Det er en hilsen til dere som ikke kan sitte med mummikoppen foran skjermen i nettmøte med andre mummikopper.

Dette er en hilsen til dere som sitter bak et ratt og bak kassa med pleksiglassplate, til dere som produserer, leverer og sorterer dopapir og tørrgjær og alt vi trenger. Den er til dere som leverer avisa til morgenkaffen og tar med dere avfallet etter hjemmebarnehagen.

Dette er en hilsen til dere som ikke bare vasker hender, men som vasker heisknapper og dørklinker og andre kontaktflater. Den er til dere som ikke bare vasker, men som bidrar til å holde oss friske og sykehusene, sykehjemmene, barnehagene og skolene trygge fordi dere har kunnskap om riktig renhold.

Dette er en hilsen til alle dere som ikke kan bake brød og gjøre pilatesøvelser i en pause fra kontorarbeidet. Den er til dere som jobber bak munnbind og ansiktsvisir og gule frakker med gnagsår i ansiktet og varmeeksem på hendene. Den er til dere som skulle vært så mange flere. Den er til omsorgen for de gamle som ikke får besøk av oldebarna, til pleien dere gir dem som blir syke, for verdigheten dere skaper for dem som ikke blir friske, og for gleden det gir å ta imot nytt liv midt i en krise.

Les også

Begrepet arbeider utfordres av robotisering og effektivisering

Dette er en hilsen til dere som forsvant fra hverdagens levering og henting i garderober med navnelapper og skiftetøy. Den er til dere som har fått den statusen dere fortjener fordi vi endelig skjønner hvor viktige dere er for barna, foreldrene og husfreden. Den er til dere som skal sørge for faglig utvikling og livsmestring over digitale læringsplattformer og som har fått superheltstatus av foreldre med hjemmeskole. Det er en hilsen til dere som skal gi omsorg og medvirkning og opplæring i smittevern i leketøysfrie lekesoner med sperrebånd. Den er til dere som får tusen spørsmål fra bekymra foreldre og klarer å berolige dem selv om dere egentlig også er litt bekymra.

Dette er en hilsen til alle dere som er hjemme uten hjemmekontor. Den er til dere som ikke klarer å glede dere over mer tid til overs fordi det kanskje ikke kommer til å være mer penger til overs. Den er til dere som ikke veit om krisa er over når den er over fordi jobben kanskje ikke kommer tilbake selv om hverdagen gjør det.

I år er 1. mai deres dag! Gratulerer med dagen!

Kommentarer til denne saken