Gå til sidens hovedinnhold

Dette flåttviruset smitter i løpet av minutter: – Viktig å være klar over

Artikkelen er over 2 år gammel

De fleste nordmenn er klar over at flåttbitt kan gi borreliose. Langt færre kjenner til at flåttbitt også kan føre til TBE og hjernebetennelse.

(Tønsbergs Blad): TBE-viruset, også kjent som skogflåttencefalitt, kan forårsake hjernebetennelse og overføres via flåttbitt. Ifølge Folkehelseinstituttet var det 26 registrerte tilfeller av sykdommen i 2018, mot 16 året før.

Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av det amerikanske legemiddelselskapet Pfizer, at få er klar over at man kan få virussykdommen TBE og hjernebetennelse via flåttbitt.

– Undersøkelsen viser at bare 26 prosent av de spurte er klar over at flåttbitt kan føre til TBE og hjernebetennelse selv når de får alternativet presentert. Det betyr at et stort flertall ikke er klar over sammenhengen, og vi skulle ønske oss mer kunnskap om dette slik at man kan beskytte seg bedre, sier kommunikasjonssjef i Pfizer, Joachim Henriksen.

LES OGSÅ: Terje Stykket fikk ikke godkjent villa på Toppenhaug - nå er tomta parkeringsplass

Fra timer til minutter

Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, også kjent som Flåttsenteret, peker på tidsaspektet som en forskjell på om man blir bitt av en TBE- eller borreliose-infisert flått.

Dersom man blir bitt av en flått som inneholder borrelia vil det som oftest ta minst 24 timer før bakterien beveger seg fra flåttens mage og over til personen, mens for TBE-viruset er situasjonen annerledes. Ettersom viruset befinner seg i spyttkjertlene til flåtten kan man bli smittet allerede minutter etter at flåtten har bitt seg fast, opplyser Flåttsenteret på sine nettsider.

– Det er nettopp her vi mener det hadde vært ønskelig med høyere kunnskap i befolkningen, fordi dette er viktig å være klar over for dem som er i risikogruppen. Om man blir bitt av en flått med TBE-virus er det viktig å fjerne flåtten raskest mulig forklarer Henriksen.

LES OGSÅ: Frykter ny type flått er på vei inn i norske hjem

Tilfeller i Buskerud

Til tross for økningen i antall tilfeller fra 2017 til 2018 er TBE en relativt lite utbredt sykdom i Norge.

Ifølge Folkehelseinstituttet var alle meldte TBE-tilfeller i Norge smittet nær kysten i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Buskerud og tilstøtende geografiske områder. Smitteoverføring foregår i mildt vær, vesentlig fra april-mai til utpå høsten.

– Folkehelseinstituttet har anbefalinger på hvordan man kan forebygge flåttbitt, og gir også anbefalinger knyttet til eventuell vaksinering, dersom man setter seg inn i dette er det liten grunn til å være urolig for de aller fleste i Norge, sier Henriksen.

Det finnes en TBE-vaksine for dem som er i risikogruppen. Det anbefales å påbegynne vaksinasjon på senvinteren i god tid før flåttsesongen som i Norge begynner i april, ifølge Folkehelseinstituttet.

TBE (Skogflåttencefalitt)

Kan smitte via flått og via upasteurisert melk (veldig sjelden).

Inkubasjonstid: 7-14 dager. Kortere inkubasjonstid har blitt rapportert ved smitte via upasteurisert melk fra geit, sau eller ku.

De fleste som smittes med skogflåttencefalittvirus, merker ingen tegn til sykdom. Enkelte derimot kan få et svært alvorlig sykdomsforløp.

Symptomene begynner ofte med moderat feber, hodesmerter, muskelsmerter, og eventuelt kvalme og oppkast. Symptomene varer i underkant av en uke, og vil hos 2/3 aldri komme tilbake igjen.

1/3 av pasientene derimot vil få nye og kraftigere symptomer etter en symptomfri periode på omtrent en uke. Her vil symptomene være langt mer alvorlige ettersom viruset har spredd seg til hjerne og ryggmarg, og vil gi symptomer på hjernehinnebetennelse (høy feber, hodepine, stiv nakke, nakkestivhet, brekninger) og hjernebetennelse (sløvhet, forvirring, følelsesendriner på kroppen gangforstyrrelser og lammelser).

Lammelser oppstår hos ca. 10 % av dem som får hjernebetennelse. De fleste blir friske igjen etter lang tid, mens enkelte får varige skader i nervesystemet. Typiske langtidsplager er problemer med korttidshukommelsen, konsentrasjonsproblemer, fatigue og hodepine.

Voksne, særlig eldre, får ofte mer alvorlige sykdomsforløp enn barn. Det har også blir rapportert om flere langtidsplager blant voksne og eldre mennesker. Dødeligheten hos dem som blir syke er omtrent 1 % i Vest-Europa.

Kilde: Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus

 

Kommentarer til denne saken