Rasende ungdommer som brøyter seg gjennom politisperringene. Steinkasting, vold, knuste ruter, blod og tåregass.

«Vi kan ikke akseptere slike tilstander en gang til», skrev Drammens Tidende på lederplass etter fjorårets voldelige opptøyer i forbindelse med den islamfiendtlige organisasjonen Sians demonstrasjon på Strømsø torg.

Mye gikk galt denne aprillørdagen midt i pandemien. Sian fikk maks uttelling for sin forkvaklede virksomhet. De fikk bevist overfor sine tilhengere at Drammen er et «shithole», mens politiet, som hadde rustet seg for å beskytte Sians rett til å ytre seg, ble hengt ut som veike «kulturmarxister».

Det var surrealistisk å være vitne til at fredelige Strømsø torg ble forvandlet til en krigssone.

Nå er vi her igjen. Om et par uker skal Sian, en liten trupp på fire-fem personer, nok en gang stå på Strømsø torg og gjøre alt de kan for å fremprovosere tilsvarende voldsscener. Bare slik får de oppmerksomheten de trenger for å holde islamhatet sitt levende.

LES OGSÅ: Sian kommer tilbake til Drammen: – Bare det at jeg puster er provoserende

De vet nøyaktig hva de kan og ikke kan si for å være innenfor lovens rammer for hatefulle ytringer. Og de vet nøyaktig hvilke knapper de skal trykke på for å utløse det de ønsker seg aller mest, bråk, opptøyer og kaos.

For eksempel å brenne koranen.

«Nå skal jeg gå og hente boken min», som en av Sian-medlemmene annonserte på tampen av fjorårets markering. Som om det skulle være en Grande Finale på hele showet, noe det selvsagt er for mange. Det er dette mobben har kommet for.

Flere av ungdommene som møtte opp i Drammen i fjor, er ikke først og fremst religiøst krenket, men er først og fremst drevet av muligheten for å rase. Ikke bare mot Sian, men også politiet. Det er ikke disse som møter jevnlig i moskeen. De følges snarere med argusøyne av politiet. Sians egen video fra Strømsø viste at politiet stoppet koranbrenningen før den hadde begynt, av sikkerhetsmessige hensyn. De var nemlig i ferd med å miste kontrollen.

Dette må ikke skje igjen. Men vi har dessverre ingen garanti.

De siste ukene har vi hatt en ny debattrunde om svenske tilstander. Den danske høyreekstreme politikeren Rasmus Paludans rundreise i Sverige har satt fyr på en rekke svenske byer. Oppskriften hans er enkel, og velkjent: Han provoserer ved å brenne koranen. Mobben og de kriminelle gjengene benytter anledningen til å brenne biler, kaste stein og angripe politiet.

Vi har ikke svenske tilstander i Norge, slår eksperter fast. Store strukturelle forskjeller blant annet i boligpolitikken, integreringspolitikken og skolepolitikken kan forklare hvorfor.

Nei, vi er ikke nærheten av svenske tilstander i Norge og Drammen. Undersøkelser viser dessuten at nordmenn flest har blitt mer tolerante overfor innvandrere de senere årene. Det normale er at det store flertallet respekterer hverandre, på tvers av kjønn, religion og kultur. Det er det motsatte som er unormalt.

Men det er bare ett år siden opptøyene i Drammen. Og det er mindre enn én uke siden politiet måtte ty til hundepatruljer og tåregass mot illsinte motdemonstranter da Sian besøkte Sandefjord.

Det er ikke slik at vi ikke har integreringsutfordringer, gjengkriminalitet og problemer som følge av sosiale forskjeller her til lands heller.

Dette er et politisk ansvar å ta tak i. Det handler om at byer som Drammen, med store levekårsproblemer og en høy innvandrerandel, blir prioritert når de store pengene skal fordeles. Det handler om å erkjenne og håndtere det flerkulturelle samfunnet vi faktisk er. Å hindre utenforskap, paralellsamfunn og ghettoifisering.

Men det handler også om hva vi som fellesskap og enkeltpersoner gjør når retten til å ytre seg og provosere krasjer med en miks av religiøse krenkelser og bråkmakeres lyst til å slåss. Politiet i samarbeid med kommunen og trossamfunnene i byen har allerede begynt å legge planer for hvordan de skal unngå et nytt gateslag i Drammen.

Men hva gjør vi andre? Hver enkelt av oss, og sammen? Har vi egentlig noe ansvar?

Det beste hadde selvsagt vært om alle hadde holdt seg hjemme. Så kunne Sian stått der alene med hatet sitt. Det verste for Sian er at folk ikke bryr seg. Men det er naivt å tro at det vil skje. Risikoen er da at også pøblene får operere fritt – uten andre reaksjoner enn politiets. Og Sian får det igjen som de vil.

Et annet scenario er atdet store flertallet av drammensere hadde stått samlet og vist avstand, på en fredelig måte. Vendt det hele ryggen og vist at Drammen ikke er et «shithole», men en tolerant by, der vi tåler å se hellige bøker brenne og stopper dem som kaster stein.

Uansett må vi gjøre alt vi kan for å unngå et nytt slag i Drammen.

LES OGSÅ: