Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Elsparkesykkel er et flott og morsomt fremkomstmiddel som har inntatt Norge med storm. Men det er ikke like morsomt å snuble over syklene når de ligger på fortauet, bli sneiet av en når du skal over veien, eller krasje med en.
For foreldre med ungdom i huset er elsparkesykkelen en gavepakke. Man sparer både tid og bil ved å slippe skole- og fritidskjøring. Og ungdommen slipper å bruke sine dyrebare bein på å gå. Skal jeg rekke et møte på andre siden av byen er det kjekt å tilbakelegge turen raskt og effektivt. Dessuten er det jo bra for miljøet med mindre bilkjøring. Men med flere elsparkesykler, fart, frihetsfølelse og rask navigering i trafikken, kommer dessverre også ulykker og alvorlige skader.
Pengene dine
Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.
I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.
Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til [email protected].
Er du som jeg, eier av en elsparkesykkel eller flere? Da er det noe du må gjøre før sykkelen tas fram fra vinterdvalen.
Fra 1. januar 2023 er det nemlig ulovlig å kjøre elsparkesykkel uten ansvarsforsikring. Skjer det et uhell som skader andre personer eller andres ting, risikerer du som eier å måtte dekke alle kostnadene. Det er fordi elsparkesykkel nå er omklassifisert til «liten elektrisk motorvogn» og er pålagt ansvarsforsikring, akkurat slik som en bil.
Les også
Nå blir forsikring påbudt for alle elsparkesykkel-eiere
Antall ulykker, alvorlighetsgrad på skader og kostnadsomfang har ført til at reglene er skjerpet. Nedre aldersgrense på 12 år, påbud om hjelm for de under 15 år, promillegrense og øvre fartsgrense på 20 km/t er kanskje de som merkes mest for dagens brukere. Og hvis du eller ungdommen din tar med en passasjer eller bruker mobilen under kjøring, blir det også full stopp, om politiet ser det.
«Jeg skulle bare», sa tenåringen da han krasjet elsparkesykkelen i en bil, inne i garasjeanlegget. Det kan bli en dyr affære om du ikke har ansvarsforsikringen i orden. Og skulle det oppstå personskade er det vondt å tenke på hvor dyrt det kan bli.
Les også

Enda en aktør til Drammen: – Alle vil jo bli størst
Tidligere dekket innbo- eller reiseforsikringen også elsparkesykkel, hoverboard, Segway, enhjuling og ståhjuling. Det gjør den ikke lenger. Så i tillegg til ansvarsforsikringen må du forsikre selve kjøretøyet mot skader/tyveri. Forsikringen følger kjøretøyet, så har du flere av disse elektriske kjøredoningene må du forsikre dem hver for seg.
Det eneste elektriske fremkomstmiddelet som fortsatt regnes som sykkel er elsykkelen. Den trenger ikke ansvarsforsikring og er som regel dekket av innboforsikringen din.
Kjører du elsparkesykkel er du faktisk både hard og myk trafikant. Den er ikke helt å regne som bil, for den skal verken registreres eller godkjennes, og ikke trenger du førerkort heller. Derfor må du tenke som både en myk og en litt hardere trafikant, alt ettersom hvor du kjører.
Flere kronikker og debattinnlegg
Kjører du i kjørebane, kollektivfelt, sykkelfelt eller på sykkelvei, må du huske høyreregelen. Pass deg for andre trafikanter, spesielt bussene. Bruker du elsparkesykkelen på fortau, gangvei og gågate, regnes du som myk trafikant. Med andre ord, er det mange gående, må du gå av elsparkesykkelen og trille den. Enkel regel, men kanskje ikke like enkel overholde.
Man vet jo aldri når en tenåring kjeder seg og fristes til en tur i garasjen eller den lille gatestumpen som plutselig er fri for is. Hver eneste gang elsparkesykkelen er i bruk, både under kjøring, flytting og lading, har eieren ansvaret.
Våren kommer, og jeg gleder meg. Som tidligere har jeg selvsagt sørget for både ansvars- og skadeforsikring. Det betaler jeg gladelig for å kjenne frihet og for å få et avbrekk i en travel hverdag. Leier jeg elsparkesykkel, sjekker jeg at utleier har forsikringen i orden.
Ta hensyn og husk forsikring . God tur.
Nyheter fra Drammens Tidende

Drammenserne foretrekker Flytoget: – Pålitelig og behagelig

«Eiksetra-Kari» om tilværelsen: – Ikke angret et sekund
