- Dette var første og siste gang

  Artikkelen er over 5 år gammel

  Å gå Hauern uten trening og smørning er lettere sagt enn gjort.

  DEL

  Fotograf Frederik Ringnes gikk Hauern selv om han ikke hadde hatt ski på beina mer enn én gang i vinter. Her er hans råd til andre som tar munnen for full.

  Legg ikke ut på langtur uten trening:

  Hauern var i år på 36 kilometer. Og den lengste distansen du har gått hittil i livet er to mil. Så står du der med startnummer på brystet. Det høres ut som en dårlig idé i teorien. Mange timer senere skal det vise seg å være en like dårlig ide i praksis.

  Meld fra hvor du går:

  Hauern har et system der arrangøren har skiltet løypa med sperrebånd og piler. Enhver noldus skal i teorien finne fram, men vi fant et smutthull som kan relateres til det første budet. Rett før Tverken viste et permanent skilt «Hauern» med pil til høyre . Vi fulgte lydig etter og gikk innover. Det skulle vi ikke ha gjort. Senere viste det seg at sperrebåndet var fjernet på et tidspunkt der enhver noldus burde ha passert.

  Vis respekt for betydningen av skiteknikk

  Nordmenn er født med ski på beina. Ingen steder kommer dette mer til syne enn på Hauern. For oss var åpenbaringen et stykke opp bakkene fra Kanada. Folk flest (?) er rett og slett så gode til å gå langrenn at de bare glir opp bakkene i et forrykende tempo. «Det er ikke så mange småkriminelle snowboardere fra Groruddalen som blir olympiske mestre», sa Øystein Pølsa Pettersen  i 2010. Dette kan gi håp til de fleste, men nå vet vi bedre. Pølsa har kanskje kjørt litt snowboard, men det er skiløper han er. Og vi snakker om tusenvis av treningstimer på langrenn. Ikke snakk om at han hadde vunnet OL-gull på ski om han var snowboarder først og fremst.

  Lyst til å se de som gikk veldig raskt?

  Lytt til erfarne fjellfolk

  -Det starter med ni kilometer oppoverbakke. Men så er det bare kos!

  Erfarne fjellfolk deler visdom på parkeringsplassen før start. Vi forserer oppoverbakkene og gleder oss til kos, men får sjokk. Det kommer på drikkestasjon nummer to der toddy overrekkes med følgende bekymringsmelding: -Snart kommer «dritarbakkene». To kilometer rett opp, to kilometer der dere må gå fiskebein, høhø!

  Ikke gå med smørefrie ski:

  Forstår du hva dette betyr: «BM Slip B- (minus) alt. G+ m/0,75mm rull/valse på bakski. Lett trykk fra binding og bakover.» Dette er ikke et sitat fra Pythagoras, men hentet  fra smøretipsene på Hauerns nettsider. Hvorfor forholde seg til dette når smørefrie ski er oppfunnet? Slik kan man tenke før start. Når gliden er elendig og festet uteblir, vet man bedre. Neste gang skal vi bruke både rull og valse på bakski.

  Det er skam å snu

  Hvis du først har meldt deg på, så er det faktisk en skam å snu. Da er det bedre å grave seg ned i tide.

  Se turen til den utrente Frederik i vinduet øverst

  Les også: Marit fikk cellegift på Torsdag Søndag gikk hun Hauern