Disse blomstene vil vi ikke ha i norsk natur. Men hvor skal jeg gjøre av dem?

Av
DEL

MeningerDet har den siste tiden vært en debatt om nye rutiner på Renovansjonsselskapet for drammensregionens (Rfd) fyllplasser i regionen, og mange synes det er lite brukervennlig å komme på fyllplassene.

Jeg har stor forståelse for at man gjør tiltak for å hindre smitte, slik man forklarte hvorfor det hadde kommet bommer på fyllplassene, men jeg stiller spørsmål ved brukervennligheten når man skal tømme avfall.

På vår gårdsplass står nå en henger full med lupiner som jeg ikke aner hvordan jeg skal bli kvitt. Problemet er at de må stappes i svarte søppelsekker før man kan levere de. Lupiner er en hageblomst som ikke er ønskelig i norsk natur, og som kommunene selv ønsker å bekjempe.

Rfd er et interkommunalt selskap eid av Drammen, Lier, Modum og Øvre Eiker, som også i sine miljøplaner ønsker å bekjempe fremmede arter. Når man da bruker ufattelig mye tid og krefter på, som privatperson, å slå og rake sammen 400 kvadratmeter med tunge lupiner, er det merkelig at man ikke har et system på fyllplassene som gjør det enklere å bli kvitt avfallet.

Det å stappe flere hengerlass med lupiner i svarte sekker er uoverkommelig og lite brukervennlig. Tanken om at man bare kunne latt de være vil fort kunne komme.

Rfd forsvarer søppelsekkbruken med smittefare, men hvis de er så engstelige for det, burde de selv luke vekk alle lupinene som vokser på sine egne fyllplasser (ref. Enger fyllplass). Dessuten har man presenning over hengeren, slik at dette ikke spres under kjøring.

I Rfds selskapsstrategi står det at de skal være «nytenkende, ansvarlige og ha brukervennlige løsninger». Jeg foreslår at Rfd følger sin egen strategi og utarbeider en mulig måte å kunne tømme større mengder fremmede arter fra henger og over i en container på.

Til det skjer vil det være 400 kvadratmeter med lupiner i full blomst som koser seg i en hage i Modum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags